Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-19 14:33:17

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörün ekonomik etkilerini hafifletmeye dönük çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Hükümet düzeyinde çalışmalar sonuçlandırıldıktan sonra açıklanacaktır ama belli adımların atılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Yılmaz, Birleşmiş Siviller Derneği tarafından düzenlenen Küresel Gençlik Zirvesi'15 etkinliğinde basın mensuplarının, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde faaliyet gösteren borsa ve oda başkanlarıyla yaptıkları görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

TOBB tarafından dün akşam düzenlenen programa, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bölge milletvekilleri ile birlikte katıldıklarını ifade eden Yılmaz, toplantıda oda ve borsa başkanlarının sıkıntılarını dinlediklerini söyledi.

Önceki gün de Şimşek ile Diyarbakır'dan iş dünyasını temsil eden bir platform üyeleriyle bir araya geldiklerini anlatan Yılmaz, terörün birçok maliyetin yanı sıra ekonomik açıdan da ciddi sıkıntılar doğurduğunu ifade etti.

Özellikle hendek kazılmasının, bir takım şiddet ve terör hareketlerinin esnaf ve çalışanlar üzerinde ciddi bir maliyet unsuru oluşturduğunu dile getiren Yılmaz, esnafın cirosunda azalma, iş yapamama, buna bağlı olarak da sigorta primi, vergi, kredi ödemeleri gibi bir takım yükümlülükleri yerine getirememe sıkıntıları yaşadığının iş dünyası tarafından kendileriyle paylaşıldığını belirtti.

- "En büyük maliyet bölgeye çıkıyor"

Bu sıkıntılar karşısında beklenti ve önerilerin de ortaya konulduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hiçbir zaman vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz ve her zaman vatandaşımızın yanındayız. Terörle mücadeleyi de insanımızın emniyeti için yapıyoruz. İnşallah belli bir zaman içinde bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Terörün ekonomik etkilerini hafifletmeye dönük olarak kendi içimizde çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca yaptığımız bu çalışmaları dışında Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş'un başkanlığında ilgili bazı bakanlarımızla belli çalışmalar yapıldı. Bütün bunlar değerlendiriliyor ve hükümet düzeyinde sonuçlandırılarak kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Esas hedefimiz, insanımızı rahatlatmak ve yan etkileri bir miktar telafi etmek. Terörün sonuçlarını hep birlikte görüyoruz. En büyük maliyette de Doğuda, Güneydoğuda yaşayan insanımıza çıkıyor. Orada yaşayan insanımızın yoksulluk, işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açıyor."

- "Son derece kararlıyız"

İş dünyasının, Çözüm Süreci'nin yaşandığı, bölgenin nispi olarak daha huzurlu olduğu bir ortamda ekonomik kalkınmanın da hızlandığını, ciddi yatırımların başladığını paylaştığını ifade eden Yılmaz, terör saldırılarıyla birlikte bu konuda olumsuz gelişmeler yaşandığının anlatıldığını söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Hükümet, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri olarak bir tavır geliştirmemiz son derece önemli. Hükümet olarak tavrımızı çok net ortaya koymuş durumdayız. Bir taraftan terörle etkili şekilde mücadele edeceğiz, bunda son derece kararlıyız. Diğer taraftan yatırımlarımıza devam edeceğiz, demokratik kazanımlarımızı da koruyup geliştirmeyi sürdüreceğiz. İnsanımızın temel hak ve hürriyetlerinin geliştirildiği, ekonominin geliştiği, kalkındığı bir ortamda güvenliğin de sağlanması temel amaçlarımız."

Yılmaz, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine dönük olarak bir ekonomik paketin gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik soruya karşılık, "Hükümet düzeyinde çalışmalar sonuçlandırıldıktan sonra açıklanacaktır ama belli adımların atılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Haber Ara