Dolar

32,3804

Euro

34,7764

Altın

2.440,11

Bist

9.996,87

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-11 16:22:26

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye'den göç etmek zorunda kalan insanlarla ilgili durumun şu anda bir nitelik değiştirdiğini belirterek, "Karşı karşıya kaldığımız mesele acil insani müdahalelerde bulunulması gereken bir durumun ötesine geçmiş durumda" dedi.

Bakan Yılmaz, Gaziantep'te bir otelde düzenlenen, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması Projesi" ile "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" imza töreninde, 5 yılı aşkın süredir Suriye'de krizin ve çatışmaların sürdüğünü anımsattı.

Türkiye ile Suriye'nin 900 kilometreyi aşan bir sınırı bulunduğuna işaret eden Yılmaz, dolayısıyla Suriye'deki krizden her bakımdan en fazla etkilenen ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı. Ülkenin Suriye konusunda güvenlik, ekonomik ve mülteci meseleleri gibi birçok krizden etkilendiğini dile getiren Yılmaz, "Türkiye, Suriye konusunda bütün dünyaya örnek olacak performans sergilemekte. Ülke olarak biz tarihimize altın harflerle geçecek bir tecrübe ortaya koymuş durumdayız. İnsani açıdan çok önemli bir görev ifa etmiş ülke olarak bu çerçevede sınır illerimize şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Suriye konusunda bugüne kadar dünyadan yeterince destek alınamadığını anlatan Yılmaz, bu meselenin bütün insanlığın sorunu olduğunu söyledi. Yılmaz, "Suriye meselesi küresel bir sorun, uluslararası hukukun ve bütün dünyanın da bu soruna eğilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

Son zamanlarda AB başta olmak üzere Suriye konusunda uluslararası bir eğilim görüldüğünü aktaran Yılmaz, "İnşallah bu süreç böyle devam eder. Daha fazla destek ortaya konulur. Suriye'den göç etmek zorunda kalan insanlarla ilgili durum şu anda bir nitelik değiştiriyor. Bunun da ben altını çizmek isterim. Karşı karşıya kaldığımız mesele acil insani müdahalelerde bulunulması gereken bir durumun ötesine geçmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.

- "Asıl mesele siyasi boyut"

Bakan Yılmaz, Türkiye'ye gelen Suriyeli misafirlerin yerel hizmetler noktasında belediyelerin alt yapısını zorlayacak düzeyde bir etkide bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle Kilis gibi illerimiz nüfusun üstünde bir misafir barındırıyor. Şehrin mevcut alt yapısıyla ilgili sorunların çözümünü geliştirmemiz gerekiyor. Bu illerimizdeki vatandaşlarımızın, bir taraftan da şehre gelen misafirlerimizin mutlaka belli bir eğitimden istifade etmesi gerekiyor. Bu eğitimlerle geleceğe iyi hazırlanılması gerekiyor. Bu noktaları içeren önemli bir projenin imza törenini burada gerçekleştireceğiz. Tabi insani ve kalkınma boyutu önemli. Ama asıl meselenin de kökenine inmemiz gerekiyor. O da siyasi boyut."

Yılmaz, asıl çözümün Suriye'deki siyasi çözüm olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Suriye halkının arzu ettiği bir yönetimin oluşması ve o çerçevede Suriye'de huzurun, barışın ve istikrarın sağlanması gerekiyor. Bu olmadığı sürece maalesef insani ve kalkınma yardımları da bir ölçüde bu sorunu hafifletebilir. Esas sorunun çözümü elbette siyasi çözümdür. Bu anlamda da bütün dünyanın, uluslararası camianın mutlaka bu sorununun çözümüne katkıda bulunması gerekiyor. Evrensel hukuk, Suriye halkının talepleri ve beklentileri çerçevesinde bu sorunun çözüme kavuşturulması Türkiye olarak en büyük dileğimizdir."

AB tarafından Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avro verildiğini hatırlatan Yılmaz, AB'nin yeni dönemde çok daha kapsamlı bir şekilde bu tür projelere destek sunmasını temenni ettiklerini söyledi.

Suriye konusunda krizlerin bir taraftan da fırsata çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu krizler karşısında ortaya koyduğumuz projeler, fikirler ve olumlu çabalar bize uzun vadede kalıcı bir takım faydalar da getirecektir diye düşünüyorum. Burada tabi Avrupa Birliği finansmanı söz konusu. Avrupa Birliği'ne de bu tür projelere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yılmaz, Birleşmiş Milletler, AFAD, GAP İdaresi, Sanayi Odası ve Büyükşehir Belediyesi'ne bu tür programları hayata geçirdikleri için teşekkür etti.

Haber Ara