Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'İthal ayakkabıya getirilen ek vergi yerli üreticiyi sevindirdi'

'İthal ayakkabıya getirilen ek vergi yerli üreticiyi sevindirdi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 11:45:57

'İthal ayakkabıya getirilen ek vergi yerli üreticiyi sevindirdi'
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı ithalatının yüzde 75'inin Çin, Vietnam ve Endonezya'dan gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu üç ülkeden geçen yılın ilk yedi ayında 450,8 milyon dolar olan ithalat, 2015'in aynı döneminde 363,7 milyon dolara geriledi. İthal ayakkabıya geçen yıl ağustos ayında getirilen ek vergi, yerli üreticinin yüzünü güldürdü" dedi.

TASD Başkanı Çetin, ithal ayakkabıya getirilen vergilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. İthal ayakkabıya geçen yıl ağustos ayında getirilen ek verginin, yerli üreticinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Çetin, fiyat avantajını kaybeden ithal ayakkabıya rağbetin her geçen gün biraz daha da azaldığına işaret etti.

Çetin, ek verginin sağladığı avantajların en somut örneğinin Çin, Vietnam ve Endonezya'dan yapılan ayakkabı ithalatında görüldüğünü aktardı. İthalatın yüzde 75'inin bu üç ülkeden gerçekleştirildiğini hatırlatan Çetin, şöyle devam etti:

"Çin ve Güneydoğu Asya etkisini ek vergi ile frenledik. 2015'in ilk yedi ayında Çin, Vietnam ve Endonezya'dan ayakkabı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 azalarak 450,8 milyon dolardan 363,7 milyon dolara geriledi. Yedi aylık dilimi baz aldığımızda bu üç ülkeden ayakkabı ithalatımızda 87,1 milyon dolarlık düşüş dikkati çekiyor.

Toplam ayakkabı ithalatında ise ilk yedi ayda yüzde 17,7'lik bir gerileme söz konusu. Ancak biz bu sonucu yeterli görmüyoruz. Yıllık 500 milyon çift kapasitemizle dünyanın yedinci büyük üreticisi olduğumuz halde, ithalatımız hâlâ ihracatımızdan fazla. Türkiye 2014'te 719,4 milyon dolarlık ihracata karşılık, 953,9 milyon dolarlık ayakkabı ithal etti.

Ayakkabı sanayicileri olarak sektörümüze yakışmayan tabloyu tersine çevirmekte kararlıyız. Bu yılın sonunda ihracatı yeniden ithalatın önüne geçireceğiz."

Uluslararası konjonktürün kendilerine yeni fırsatlar sunduğunu vurgulayan Çetin, "Küresel piyasalardaki en büyük rakibimiz İtalyanlar'a karşı büyük fiyat avantajına sahibiz. Bu gerçeği gören Çin, lüks segment ayakkabıda en büyük tedarikçisi İtalya'nın yerine artık Türkiye'yi alternatif görüyor. Üst gelir grubunda 300 milyonluk bir nüfusun bulunduğu Çin'e ayakkabı ihracatımız 2016'dan itibaren her yıl katlanarak artacak. Orta vadede Çin'e ihracatımızı ithalatın önüne geçirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çetin, Avrupa'daki en büyük rakipleri İtalyan üreticilerin Türk ayakkabı sektörünü yakından takip ettiğini belirterek, İtalya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Annarita Pilotti'nin kendisine Türkiye'deki ek vergi uygulamasını gıptayla izlediklerini, ülkesinde de benzer bir adımın atılması için çalıştıklarını söylediğini aktardı.

Haber Ara