Dolar

32,3371

Euro

34,7239

Altın

2.408,35

Bist

10.045,74

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal girişimi davası

Tutuklu sanık Gök: - 'Yarbay Osman Akkaya, ilerlediğimiz sırada bize silah kullanma yetkimizin olduğunu ve çekinmeden silah kullanabileceğimizi anlattı' - 'Mithat Aynacı, 'Silahınızı kullanın yoksa linç edilirsiniz. Türkiye'deki bütün emniyet binaları alındı' dedi'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-30 13:38:30

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal girişimi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada bulunan büyük salonda görülen duruşmada, tutuklu sanık eski Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Ahmet Gök, savunmasını tamamladı.

Gök, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında "tatbikat var" denilerek kışla içinde hazır tutulduklarını ve "terör saldırısı var" denilerek de kışla dışına çıkarıldıklarını savundu.

Balıkesir'de okuduğunu ve Topkule'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na staj eğitimine geldiğini belirten Gök, "Yarbay Osman Akkaya bize, 4 bomba yüklü aracın İstanbul'un çeşitli bölgelerinde eylemde kullanılacağını ve bunu durdurmak için emniyet personellerine yardıma gideceğimizi söyledi. Akkaya, ilerlediğimiz sırada bize silah kullanma yetkimizin olduğunu ve çekinmeden silah kullanabileceğimizi anlattı. Vatan'daki Emniyet Müdürlüğü'ne geldiğimizde ismini sonradan öğrendiğim Mithat Aynacı, bulunduğumuz zırhlı araca geldi. Mithat Aynacı'nın üzerinde polis üniforması vardı." diye konuştu.

- "Silahınızı kullanın yoksa linç edilirsiniz"

Gök, dışarıdan bağırışmalar duyduğunu, Osman Akkaya'nın zırhlı aracın kulesine çıkarak ateş açtığını duyduğunu ifade ederek, şunları anlattı:

"Nereye ve kime ateş açtığını görmedim. Halk, Osman Akkaya'yı almış. Mithat Aynacı da bize Osman Akkaya'nın linç edildiğini belirterek, kendimizi korumak için silah kullanmamızı söyledi. Biz hiçbir şekilde silahımızı kullanmadık. Darbe kalkışmasını ise haberlerden anladık. Mithat Aynacı, bize 'Her habere inanmayın, TRT Haber'e bakın. Silahınızı kullanın yoksa linç edilirsiniz. Türkiye'deki bütün emniyet binaları alındı.' dedi. Biz ona inanmıyor ve dediğini de yapmıyorduk. Hemen Balıkesir'deki okul komutanımız Yüzbaşı Yasin Köse'yi aradık. Yasin Yüzbaşı, bize sakin olmamızı ve kesinlikle hiçbir emre riayet etmemezi ve polise teslim olmamızı söyledi. Biz de komutanımızın dediğini yaptık."

Aynacı ile Akkaya'nın arasında geçen konuşmanın bir bölümüne tanık olduğunu kaydeden Gök, "Mithat Aynacı, yanımıza gelir gelmez Yarbay Osman Akkaya'ya 'Helikopterler nerede kaldı. Hava desteğine ihtiyacımız var' dedi. Mithat Aynacı, sürekli telefonundan mesajlaşıyordu." ifadesini kullandı.

Gök, Aynacı'nın teslim olurken üstündeki üniformayı çıkardığını, kendisini almaya gelen polislerden tişört istediğini belirtti.

Silah kullanmadığını ve kimseye zarar vermediğini öne süren Gök, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya, öğle arası verildi.

Haber Ara