Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 19:37:19

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen yıl Gazze Şeridi'ne düzenlenen ve 2 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılarda, "İsrail ordusunun, meşru müdafaa hakkı kullandığını" ileri sürdü.

Netanyahu, resmi ziyaret kapsamında Kudüs'te bulunan Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile yaptığı görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin geçen yıl Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara ilişkin resmi raporun dün kendisine sunulduğunu belirterek, "Rapor, kesin surette tüm Gazze savaşı boyunca yürütülen askeri eylemlerimizin uluslararası hukuka uygun olduğunu gösteriyor. Ordumuz, meşru müdafaa hakkını kullanıyordu" dedi.

Hamas'ın "sivilleri kalkan olarak kullanırken, aynı zamanda İsrailli sivillere saldırdığını" iddia eden Netanyahu, "Böylece çifte savaş suçu işlemiş oldular" değerlendirmesinde bulundu.

"Sivil kayıpların önlenmesi için" ellerinden geldiğini yaptıklarını söyleyen Netanyahu, İsrail ordusu içindeki savaş suçlarını "objektif" biçimde değerlendirdiklerini öne sürdü.

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve bu hafta yayımlanması beklenen BM raporuna da değinen Netanyahu, raporu hazırlayan komiteyi eleştirdi.

Schetyna ise İsrail ve Polonya'nın önündeki en büyük tehdidin "güvenlik" olduğuna işaret ederek, "Filistin ile İsrail arasında yürütülecek herhangi bir barış müzakeresi için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Geçtiğimiz yıl İsrail'in Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. İsrail'in saldırılarda verdiği kayıp ise 66 asker ve 7 sivil olarak açıklanmıştı.

-İsrail'in "Gazze raporu"

BM İnsan Hakları Konseyi'nin "Gazze savaşı" hakkında hazırlamakta olduğu raporu bu hafta açıklaması bekleniyor. İsrail ise kendi hazırladığı raporda, "Hamas'ın suçlu olduğunu ve İsrail'in savaş suçu işlediği yönündeki iddiaların doğru olmadığını" savunuyor.

İsrail tarafından bugün açıklanan raporda, "Hamas ve Gazze Şeridi'ndeki diğer grupların kasıtlı ve sistematik olarak, hem Gazze'de hem de İsrail'de sivil kayıplarını ve mal varlığı zararını en üst seviyeye çıkarma yönünde bir stratejiye sahip oldukları" iddia ediliyor.

Raporda, "Hamas ve diğer direniş gruplarının sivil yapıları sıklıkla askeri üslere dönüştürerek, buraları ve çevresindeki sivilleri riske attığı" ileri sürülüyor. Bunun da "Silahlı Çatışmalar Hukuku'nun ihlali anlamına geldiği" savunulan raporda, "Hamas ve diğer grupların bu stratejisinin, savaş ve insanlık suçu anlamına geldiği" öne sürülüyor.

İsrail'in Gazze savaşı hakkındaki tezlerini savunan ve Netanyahu'nun konuşmasında atıf yaptığı bir diğer raporda da Hamas ve Filistinli diğer direniş grupları suçlanıyor. "Yüksek Seviyeli Uluslararası Askeri Grup" tarafından, ABD'li ve Avrupalı eski üst düzey askeri yetkililere hazırlatılan raporda, "Hiçbirimiz, bu şartlarda sivilleri korumak için İsrail ordusunun aldığı yoğun tedbirler kadar önlem alan başka bir ordu bilmiyoruz" ifadelerine yer veriliyor.

İsrail tezlerini savunan her iki raporun da bu hafta açıklanacak BM raporuna karşı bir "ön savunma" amacıyla yayınlandığı belirtiliyor.

Haber Ara