Dolar

32,2627

Euro

34,7531

Altın

2.411,44

Bist

10.267,09

İsrail Başbakanı Netanyahu Londra'da

İsrail Başbakanı Netanyahu Londra'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 21:48:08

İsrail Başbakanı Netanyahu Londra'da
İngiltere'nin başkenti Londra'ya resmi ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İngiliz mevkidaşı David Cameron ile bir araya geldi.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın Başbakanlıkta ev sahipliği yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Cameron ve Netanyahu'nun, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, Ortadoğu sorunu, Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmeler ile İran konusunu ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada, İngiltere ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilere değindiği belirtilen iki başbakanın, özellikle 2017 yılında ikili tıbbi araştırma projelerine yönelik 3 milyon sterlinlik yeni ek fon verilmesiyle, bilim ve araştırma alanları da dahil olmak üzere daha birçok farklı alandaki ilerlemelerde, iki ülke arasında büyüyen ekonomik bağları memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

Siber güvenlik konusunu da masaya yatıran iki liderin, bu konuyu hayati önem taşıyan bir konu olarak gördükleri ve siber güvenliğin hem tehditler hem de fırsatlar açısından dikkate alınması gerektiği hakkında mutabık kaldıkları belirtildi. Görüşmeye ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Liderler, siber saldırılara karşı hazırlık bakımından ortak eğitimin verileceği yeni bir işbirliği paketiyle birlikte, daha fazla birlikte çalışmaya karar verdi. Birleşik Krallık, bu işbirliğini daha da güçlendirmek üzere, aralık ayında İsrail'e bir siber işlerle ilgili bir delegasyon gönderecek."

Açıklamada, bir araya geldiklerinde Ortadoğu sorununu da görüşen Cameron ve Netanyahu'nun, "Ortadoğu'da kalıcı barış için tek yol olan iki devletli çözüme ilişkin bağlılıklarını yinelediği" kaydedilerek, "Başbakan Cameron, örneğin bölgedeki elektrik ve suyun daha iyi hale getirilerek, Gazze'ye giriş ve çıkışların kolaylaştırılmasıyla, Gazze halkının günlük yaşamının iyileştirilmesinin önemini vurguladı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, iki başbakanın İslami aşırılık konusunu da ele aldığı belirtilerek, "İki lider, uzun dönemli barış için hem siyasi hem de ekonomik güvenliğe gerek duyulduğunda hem fikir oldu. Liderler, Kuzey Afrika'daki kırılgan ülkelerin desteklenmesi kapsamında birlikte çalışmayı sürdürmeyi taahhüt etti" denildi.

Başbakanlık açıklamasında, İran konusuna da ele alan Cameron ve Netanyahu'nun, bu konuya yönelik farklı yaklaşımları benimsediklerini kabul ettikleri aktarılırken, iki liderin de "bölgede daha büyük istikrar hedefini paylaştığı" ve "İran'ın, nükleer tesislerinin düzenli incelenmesine izin vermesinin herkesin çıkarına olacağı konusunda hem fikir olduğu" kaydedildi.

Netanyahu'nun İngiltere ziyareti, özellikle Filistin'i destekleyen ve savaş karşıtı kuruluşların tepkisini çekiyor. Başbakan Cameron'ın Netanyahu ile görüşmesini protesto eden yüzlerce kişi dün Başbakanlık binası önünde toplanmıştı. Bina önünde ayrıca İngiltere'deki İsrail destekçisi gruplar da bir araya gelerek karşı gösteri düzenlemişti.

Haber Ara