Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İşçi Partisi lideri Corbyn'den, Cameron'a çağrı

İşçi Partisi lideri Corbyn'den, Cameron'a çağrı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 16:00:53

İşçi Partisi lideri Corbyn'den, Cameron'a çağrı
İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda her hafta yapılan "Başbakan'a Sorular (PMQ)" oturumunda bu hafta İngiltere Başbakanı David Cameron'ın karşısında, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yeni lideri Jeremy Corbyn yer aldı.

Hararetli tartışmalara sahne olması beklenen Corbyn'in katıldığı ilk oturum, beklenenin uzağında gerçekleşti. PMQ oturumunda İngiliz vekiller başbakana ülke gündemiyle ilgili sorularını yöneltme şansı yakalarken, bazı vekiller ise başbakanın dikkatini kendi seçim bölgelerinde yaşanan sorunlara çekmeyi tercih ediyor.

Daha önce yaptığı bir açıklamada, söz konusu oturumu "yapmacık" bulduğunu ifade eden Corbyn, bugünkü oturumda yaptığı konuşmada, artık "Başbakan'a Sorular" oturumunun formatının değişmesi gerektiğini dile getirdi. Corbyn bu kapsamda, katıldığı ilk PMQ oturumu için farklı bir yol izlemeyi düşündüğünü söyleyerek, "Binlerce kişiye 'Başbakan'a ne soru sormak istersiniz' diye e-posta attım ve e-postalarıma 40 bin yanıt geldi" dedi.

Corbyn, oturumda Başbakan'a 40 bin soruyu yöneltecek yeterli vakit olmadığı için, vatandaşların en fazla soru yönelttiği alanlardan birkaç soruyu seçtiğini söyleyerek, ulusal sağlık sistemindeki kesintiler, vergilendirme ve konutlandırma konularına ilişkin soruları başbakan'a iletti.

PMQ'nun "yapmacık" formatından çıkarak, halkın sesinin duyulması gereken bir formata dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Corbyn, Başbakan Cameron'dan bu değişime odaklanması için talepte bulundu.

Muhalefetteki yeni liderin ardından konuşan Başbakan Cameron da, Corbyn'in söz konusu değişiklik teklifini memnuniyetle yerine getireceğini bildirerek, haftalık oturumlarda daha mühim konulara odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Bu arada, oturumu yakından takip eden İngiliz basını, Jeremy Corbyn'in ilk oturumunda uyguladığı "taktiğin" dikkat çektiğini belirterek, bunun halktan daha fazla kesimin Corbyn'i desteklemesi için olumlu bir adım olabileceği yorumunu yaptı.

66 yaşındaki Corbyn, İşçi Partisi üyelerinin yüzde 59,5'inin desteğini alarak, geçtiğimiz hafta sonu partisinin genel başkanlık koltuğuna oturmuştu. Savaş karşıtı görüşleriyle bilinen Corbyn, daha demokratik ve eşit bir İngiltere için çalışacağını söylüyor. Corbyn'in iktidardaki Muhafazakar Parti'yi ve Başbakan Cameron'ı özellikle ekonomi ve dış politika konularında zorlaması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Corbyn'in seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "İşçi Partisi artık, ulusal güvenliğimiz, ekonomik güvenliğimiz ve ailenizin güvenliği için tehdit oluşturmaktadır" demişti.

Haber Ara