Dolar

32,5111

Euro

34,9332

Altın

2.434,20

Bist

9.915,62

İran tasarısı BMGK üyelerine dağıtıldı

İran tasarısı BMGK üyelerine dağıtıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 21:31:51

İran tasarısı BMGK üyelerine dağıtıldı
İran ile 5+1 ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) arasında yürütülen nükleer müzakereler sonucunda varılan anlaşmayla ilgili ABD tarafından hazırlanan karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtıldı.

İran nükleer müzakerelerinde anlaşmaya varılması üzerine BMGK temmuz ayı başkanı Yeni Zelanda, bugün BM Güvenlik Konseyi'nde gündem dışı toplantı düzenledi.

Kapalı toplantıda ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power'ın, Viyana'da varılan anlaşma uyarınca ABD tarafından hazırlanan karar tasarısı hakkında Konsey üyelerine bilgi verdiği öğrenildi.

Power, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin 5+1 ülkeleri ve AB adına İran tasarısı hazırlamakta olduklarını belirterek kısa zamanda tasarıyı Konsey'e getireceklerini ve kabul edilmesini beklediklerini belirtmişti.

Tasarının içeriğine ilişkin henüz bilgi verilmedi. Ancak Viyana'da varılan anlaşma uyarınca tasarının, İran'a uygulanan BM yaptırımlarının kaldırılması, İran'ın atması gereken adımlar ve anlaşmaya uyulmaması durumunda yaptırımların tekrar nasıl uygulanacağına ilişkin düzenlemeleri içermesi bekleniyor.

Tasarının önümüzdeki hafta BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunulmasının beklendiği kaydedildi. Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun olumlu oy vermesi ve BMGK daimi üyelerinin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Daimi üyeler Viyana'da İranla anlaşmaya varan ülkeler arasında oldukları için tasarının Konsey'de oybirliği ile kabul edilmesi bekleniyor.

Haber Ara