Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 21:36:27

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Viyana'da varılan anlaşmanın onayı ve yaptırımlarla ilgili adımlar için ABD'nin BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlayarak Konsey'e sunacağını bildirdi.

Power, yaptığı yazılı açıklamada, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında bugün varılan anlaşmayla İran'ın nükleer silah yapımının engelleneceğini kaydetti.

İran'ın anlaşmaya uymaması durumunda tekrar yaptırım kararı alınacağını belirten Power, "ABD önümüzdeki günlerde P5+1 ve AB adına BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlayarak Konsey'e sunacak. Bu tasarı anlaşmayı onaylayacak ve İran'a uygulanan mevcut yaptırımlar, Viyana'da uzlaşılan yeni yapıyla değiştirilecek. Tasarının zamanlıca kabul edilmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

İran'ın nükleer programının barışçı olması ve böyle kalması için daha yapılması gereken önemli çalışmalar olduğunu kaydeden Power, "Ancak bugünkü anlaşma Amerika'nın, daha güvenli bir dünya çabasında önemli bir dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı.

- Tasarı haftaya Konsey'e gelebilir

BM Güvenlik Konseyi Temmuz ayı başkanı Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen de gazetecilere yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi, gerekli çalışmaları yapmak için hazırdır. Bunun temmuz ayı içinde olacağını düşünüyorum ancak henüz hiçbir resmi onay ulaşmadı bize" dedi.

Diplomatik kaynaklar ise, tasarının gelecek hafta Konsey'e gelmesi ve bir hafta ya da 10 gün içinde kabul edilmesinin beklendiğini söylediler.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de, gazetecilere yaptığı açıklamada Genel Sekreter Ban Ki-mun'un anlaşmadan duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, BM'nin tüm taraflara destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Anlaşmanın bölge için de önemli bir olumlu sinyal olduğunu kaydeden Dujarric, "Bundan sonraki aşamada New York'a hızlı bir şekilde BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- İsrail temsilcisinden tepki

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise yaptığı yazılı açıklamayla anlaşmayı eleştirdi.

İran'ın İsrail konusundaki geçmiş açıklamalarına atıf yapan Prosor, "İranlılar bugün artık rahat bir şekilde arkalarına yaslanıp hiçbir sınırlama olmamasının ve yeni ekonomik refahın keyfini yüzlerinde büyük bir gülümsemeyle yaşayabilirler. Ancak yarın dünyanın geri kalanı bunun bedelini ödeyecek" ifadelerini kullandı.

Haber Ara