Dolar

32,3860

Euro

34,7702

Altın

2.396,46

Bist

10.208,65

İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-30 13:33:10

İran ile nükleer müzakereler
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) direktörü Yukiya Amano'ya nükleer müzakereler hakkında bilgi vermek ve danışmak üzere gittiği Tahran'dan Viyana'ya döndüğü bildirildi.

Zarif, beraberinde İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşi Hüseyin Feridun ile müzakerelerin gerçekleştirildiği Viyana'daki Palais Coburg Otel'e geldi.

Cevad Zarif, 28 Haziran Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinin ardından akşam saatlerinde müzakereler hakkında bilgi vermek, amacıyla Tahran'a gitmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Direktörü Yukiya Amano ile de görüşen Kerry'nin, Zarif'e İran'ın askeri tesislerinin denetlenmesi, bilim adamlarıyla görüşme ve geçmişte yaptığı nükleer faaliyetlerin askeri boyutları hakkındaki sorunların çözümü amacıyla öneride bulunduğu ve Zarif'in bu öneriyi değerlendirmek üzere Tahran'a gittiği belirtiliyor.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden müzakere takviminin süresi bu akşam doluyor ancak, müzakerelerin bir kaç gün daha uzaması bekleniyor. Lozan'da gerçekleştirilen müzakereler iki gün uzatılmış ve 2 Nisan'da siyasal uzlaşı sağlanmıştı.

Birleşmiş Milletler'in, 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 Grubu ve İranlı diplomatların, İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan uzlaşma temelinde kapsamlı anlaşma metnini tamamlamaya çalıştığı ifade ediliyor.

Müzakerelerin denetim ve yaptırım konularındaki farklılıklardan dolayı ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre ABD, İran'ın kırmızı çizgi olarak ilan ettiği askeri sitelere haber vermeksizin girilebilmesi, bilim adamlarıyla görüşebilme ve geçmişte yaptığı nükleer faaliyetlerin askeri boyutlarıyla ilgili bilgi verilmesini istiyor. İran, söz konusu taleplerin uzlaşma içerisinde olmadığını savunuyor.

İran, 100 milyar dolara ulaşan dondurulmuş varlıklarına ulaşabilmek için yaptırımların anlaşma kabul edikten hemen sonra kaldırılmasını ve bu konuda güvence istiyor.

5+1 grubu ise yaptırımların ancak denetimler konusunda işbirliği yapıldığının UAEA tarafından teyit edildikten sonra, aşamalı olarak kaldırılabileceğine ve İran'ın yükümlülüklerine uymadığının tespit edilmesi halinde yeniden uygulanmasında ısrar ediyor.

Haber Ara