Dolar

32,3922

Euro

34,7852

Altın

2.395,79

Bist

10.208,65

Iran'daki secimler

Iran'daki secimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 19:37:39

Iran'daki secimler
İran'ın dini lideri Ali Hamaney, "Uzmanlar Meclisi seçimleri, ülkenin asıl karar alıcı ve politikalarını belirleyici olan dini liderini seçmesi açısından çok önemlidir" dedi.

Hamaney'in enformasyon ofisine ait internet sitesi khamenei.ir'in haberine göre, 18 Şubat Halk Ayaklanması'nın yıl dönümü nedeniyle bir konuşma yapan Ali Hamaney, 26 Şubat'ta düzenlenecek olan İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hamaney, İran devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin, "Meclis bütün işlerin başıdır" sözünün, İran Meclisi'nin yönetim hiyerarşisinin başı olması anlamında değil, meclise verilen öneme atfen söylenmiş bir söz olduğunu belirtti.

Konuşmasında Uzmanlar Meclisi seçimlerinin önemine değinen Hamaney, "Uzmanlar Meclisi seçimleri, ülkenin asıl karar alıcı ve politikalarını belirleyici olan dini liderini seçmesi açısından çok önemlidir" ifadesini kullandı.

İran devlet yönetiminde "dini liderlik makamı" ülkenin en üst siyasi otoritesi olarak kabul ediliyor. Dış siyaset dahil bir çok konuda "asıl karar alıcı ve politikaları belirleyici" olan dini liderin ölümü veya görevini yapamaması durumunda, din adamlarından oluşan Uzmanlar Meclisi yeni bir dini lider seçiyor.

18 Şubat ayaklanması, 1978 yılında Tebriz kentinde halkın dönemin siyasi lideri Şah'a karşı yaptığı ayaklanmadır.

Haber Ara