Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İran'da başörtüsü zorunluluğu protestoları

İran Yargı Erki sözcüsü Ejei, başörtüsü zorunluluğunu protesto edenlerin bir kısmının madde bağımlısı olduğunu iddia ederek, suçları kesinleşirse ağır cezalar alabileceklerini söyledi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-05 11:51:54

İran'da başörtüsü zorunluluğu protestoları
İran Yargı Erki sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, başörtüsü zorunluluğunu protesto edenlere "ağır cezalara çarptırılma" uyarısında bulundu.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan haber ajansına göre, Ejei, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında "başörtüsü zorunluluğu protestoları"na ilişkin konuştu.

Ejei, "Eğer bu kimselerin örgütlü olduğu ve başörtüsünün dışında başka hedeflerinin olduğu anlaşılırsa, suçlarının kesinleşmesi durumunda ağır cezalara çarptırılacakları davalar açılacaktır. Böylece hem kendilerine hem de ailelerine sorun çıkartmış olacaklardır." ifadelerini kullandı.

Başörtüsü zorunluluğunu protesto edenlerin bir kısmının "madde bağımlısı" olduğunu öne süren Ejei, şunları söyledi:

"Aileler çocuklarının kandırılmaları veya uyuşturucu kullanarak bu gibi işlere girişmemeleri konusunda dikkat etmelidir. Bazıları sentetik uyuşturucu kullanıp bu gibi işleri yapıyorlar."

Aralık 2017'de İranlı bir kadının, başörtüsü zorunluluğunu protesto etmek için başkent Tahran'daki İnkılab Caddesi'nde düzenlediği tek kişilik eylemin ardından, ülkede son günlerde "İnkılab Caddesi Kızı" olarak adlandırılan eylemler gerçekleştiriliyor.

İran'da başörtüsü zorunluluğuna uymamanın 2 ay hapis veya 50 bin tümen (yaklaşık 12 dolar) para cezası bulunuyor. Hapis cezası pek uygulanmazken, para cezasının kanunda belirtilenden yüksek alındığı öne sürülüyor.

Tahran polisi tarafından yapılan açıklamada, son günlerdeki protestolar nedeniyle şu ana kadar 29 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Haber Ara