Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Irak'ta üst düzey yetkililere soruşturma

Irak'ta üst düzey yetkililere soruşturma

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-20 18:32:06

Irak'ta üst düzey yetkililere soruşturma
Irak'ta çeşitli suçlamalarla milletvekili ve bakanların da aralarında bulunduğu 24 yetkili hakkında, soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi Sözcüsü Hakim Abdussettar Bayraktar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Irak mahkemeleri, hazlihazırda çeşitli suçlamalarla milletvekili, yerel meclis üyeleri ve bakanların da aralarında bulunduğu 24 yetkili hakkında soruşturma yürütüyor" denildi.

Söz konusu kişilerden bazıları hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, bazılarının ise yetkili mahkemelere sevk edildiği belirtilen açıklamada, sanığın, suçu ispatlanana kadar masum olduğu ilkesinden hareketle ve soruşturmanın gizliliğini koruma gerekçesiyle yetkililerin isimlerinin açıklanamayacağı ifade edildi.

Yargının, son 12 yılda çeşitli dosyalar nedeniyle 6'sı bakan 29 üst düzey yetkiliyi suçlu bulduğu kaydedilen açıklamada, 6 bakanın, eski Ticaret Bakanı Abdulfellah es-Sudani, eski Ulaştırma Bakanı Lui Hatim el-Ars, eski Savunma Bakanı Hazım Katran eş-Şelan, eski Elektrik Bakanı Eyhem es-Samerai, eski Ulaştırma Bakanı Ahmed Mertedi ez-Zuheyri, eski Ziraat Bakanı Sevsen Ali eş-Şerifi olduğu belirtildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin bir süre önce açıkladığı "reformlar" çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı makamları kaldırılmıştı. Ülkede "geçmiş ve halihazırdaki" yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, bunların incelenmesi için uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulmasını isteyen İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

İbadi'nin, "yolsuzlukla mücadeleyi" içeren kararları kapsamında, yolsuzlukla suçlanan yetkililerin yurt dışına çıkışının yasaklandığı belirtilmişti.

Haber Ara