Dolar

32,1381

Euro

34,9306

Altın

2.435,09

Bist

10.656,96

Irak'ta maaş protestosu

Irak'ta maaş protestosu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 15:12:10

Irak'ta maaş protestosu
Irak'ın Kerkük kentinde kamu kurumlarında çalışan memurlar, maaşlarında kesintilere gidilmesi ve geç ödenmesi sebebiyle merkezi hükümeti protesto ederek bir günlük iş bıraktı.

Irak'taki ekonomik kriz ve Başbakan Haydar İbadi'nin aldığı reform kararları çerçevesinde ödeneklerin kesilmesinden sonra maaşlarını almakta zorluk çeken memurlar, yolu bir süreliğine trafiğe kapatarak hükümeti protesto etti.

Kent merkezindeki belediye binası önünde toplanan yüzlerce kamu çalışanı, hükümetin sorunu bir an öncesi çözmesi talebinde bulundu. Eylem sırasında sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken memurlar olaysız bir şekilde alanı terk ettiler.

Göstericilerden Yusuf Abbas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sözleşmeli bir memur olarak hayatın zor şartlarına rağmen çalışmaya devam ediyorum ancak son bir kaç aydır maaşımı düzenli bir şekilde ve eksiksiz alamıyorum. Ben aylık 160 bin dinar (145 dolar) alıyorum. Bu parayla nasıl geçineceğimi bilemiyorum" şeklinde konuştu.

Kerkük Belediyesinde çalışan bir diğer sözleşmeli memur olan Nureddin Muhammed ise yaklaşık yedi aydan beri maaşını alamadığını belirterek, "Maaşımı alamadığım için çok zor durumdayım. Geçimimi sağlamak için farklı işler yapıyorum. Bağdat'ın bu duruma el atıp ödemeleri zamanında yapması gerekiyor. Çok çaresiz bir haldeyiz" dedi.

Göstericiler arasında yer alan ziraat mühendisi Eyüp Sabır ise merkezi hükümetin memurlar konusunda anlamsız adımlar attığına dikkat çekerek, "Kerkük'teki mühendisler olarak devlet bizi iki açıdan mağdur etmiştir. Hem daha önce verilen ekstra ödeneklerimizi kesti, hem de maaşlarımızı tam olarak ödememeye başladı. Başbakan İbadi'nin ne yapmaya çalıştığını anlamıyoruz. Zam talebimiz yok ancak var hali hazırdaki maaşın ödenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Irak'ın birçok kentinde hayat şartlarının iyileştirilmesi ve gerekli kamu hizmetlerinin sağlanması amacıyla protestolar düzenleniyor.

Haber Ara