Dolar

32,3528

Euro

34,8005

Altın

2.399,63

Bist

10.208,65

İnternet Yönetişimi Forumu

İnternet Yönetişimi Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-13 13:33:00

İnternet Yönetişimi Forumu
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya şirketlerinden, internetin DEAŞ gibi terörist oluşumlar tarafından propaganda aracı olarak kullanılmasını engellemek için destek istedi.

Kurumun internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Brezilya'nın Joao Pessoa kentinde gerçekleştirilen 10. İnternet Yönetişimi Forumu'nun açılışında, düzenleyici ülke olan Türkiye adına BTK Başkanı Sayan konuştu.

Sayan, önceki formun İstanbul'da yapıldığını anımsatarak, internet erişimi olmayan nüfusun internete bağlanabilirliğini kolaylaştırmak adına yapılması gerekenleri anlattı.

İnternetin sürdürülebilir büyüme, inovasyon ve kalkınmaya yönelik katkılarına vurgu yapan Sayan, internete erişimin temel insan hakkı olduğuna dikkati çekti.

- "5G'de ilk ülkelerden olmak istiyoruz"

Türkiye'nin "e-devlet" hizmetlerini ülke geneline yaymak için sağlam adımlar atmaya devam ettiğine işaret eden Sayan, "Yüksek hızda internet erişiminin önemini göz önünde bulundurarak, yakın bir zamanda IMT-Advanced ihalesini gerçekleştirdik. Bu ihale ile işletmeciler gelecek sene nisan ayından itibaren katma değerli mobil hizmet ve uygulamaları genişletecek şekilde IMT hizmetini sunmaya başlayacaklar. Ayrıca 2020'den itibaren 5G hizmetlerini sunan ilk ülkelerden birisi olmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Günümüz dünyasında veri kullanımının katlanarak arttığını belirten Sayan, şunları kaydetti:

"Tüm vatandaşların düşüncelerini özgür bir biçimde ifade edebilmesi için internete erişim haklarını garanti altına alacak kuralların bulunması çok önemli. Ancak internette mahremiyete ve veri koruma ilkelerine saygı gösterilmesi de aynı şekilde önemli. Bu nedenle bu tür kişilik hakları ile veri merkezli inovasyon ve ekonomi arasındaki dengenin korunmasını sağlamalıyız. Bu yaklaşım bir yandan kişisel verilerin ekonomik değerini ortaya çıkaracak, diğer yandan da ekonomik büyümeyi güçlendirecektir."

- Terörizme karşı ortak hareket çağrısı

Yasa dışı eylemleri, özellikle interneti iletişim aracı olarak kullanan terörizmi engellemek için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten Sayan, terörizmin dininin ve dilinin olmadığını vurguladı.

Tüm paydaşlar olarak terörizmle savaşmak üzere uluslararası iş birliği kuralları ve politikalarının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Sayan, "Sosyal medya şirketlerinin temsilcilerinden, internetin DAEŞ gibi terörist oluşumlar tarafından propaganda aracı olarak kullanılmasını engellemek için destek bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Sayan, internet kullanıcılarının yasa dışı içerikten korunmasının internet ekonomisinin gelişmesine büyük bir katkı sağlayacağına inandığını bildirdi.

İnternet aracılarından, yasa dışı içerikle savaşan ulusal yasaların uygulanmasında sorumluluklarını yerine getirmesini isteyen Sayan, "Uluslararası örgütlerin, devletlerin, sivil toplum ve internet aracılarının internetin yasa dışı kullanımıyla mücadelede yakın iş birliğine ciddi şekilde ihtiyacı var. Her paydaşın internete ilişkin meselelerde eşit hak ve sorumlulukları bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara