Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İKÇÜ'de Türk-İslam Arkeolojisi bölümü açıldı

İKÇÜ'de Türk-İslam Arkeolojisi bölümü açıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:30:18

İKÇÜ'de Türk-İslam Arkeolojisi bölümü açıldı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde, Türk-İslam Arkeolojisi bölümü açıldığı bildirildi.

Türk-İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Harun Ürer, yaptığı yazılı açıklamada, arkeoloji denildiğinde genel olarak Yunan ve Roma dönemi ve öncesine ilişkin çalışmaların anlaşıldığını belirterek, bunun yanlış bir algı olduğunu belirtti.

Arkeoloji disiplini içinde değişik alanların ve dönemlerin çalışıldığını, dolayısıyla Türk-İslam arkeolojisinin de sınırları belirlenmiş dönemi ifade ettiğini aktaran Ürer, açıklamasında şunları kaydetti:

"50-60 yıldır bu alanda çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen farklı nedenlerle böyle bir bölüm kurulamadı. Arkeoloji disiplini altında İslam arkeolojisi bulunuyor ancak Türk-İslam dönemini ele alan bu bölümü, Türkiye ve dünyada ilk olarak biz açıyoruz. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Türk-İslam kültürüne ait mimariyi ve el sanatlarını bilimsel açıdan incelemek, yok olanları ortaya çıkarmak ve restore ederek gelecek nesillere aktarmak, öncelikli amacımız. Özellikle, ahşap ve taş süsleme konusunda oluşturulacak laboratuvarlarda, birebir uygulama fırsatı yakalamak. Ayrıca üniversite personeli ve belki de dışarıdan bu işi öğrenmek isteyen, merak eden herkese sertifika programları ile geleneksel ahşap ve taş oyma süsleme kursları düzenlemeyi istiyoruz."

Ürer, temelleri arkeoloji, sanat ve kültüre dayanan bölümün, 2015-2016 akademik yılında öğrencilerini kabul edeceğini bildirdi.

Haber Ara