Dolar

32,4929

Euro

34,7561

Altın

2.407,01

Bist

10.045,74

Hollanda'nın skandal tavrına tepki

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Almelo ile kardeş şehir protokolünü iptal etti

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 16:57:27

Hollanda'nın skandal tavrına tepki
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, Hollanda'nın Almelo kenti ile yaptığı kardeş şehir protokolünün oybirliğiyle iptal edilmesine karar verdi.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantılarının 5. birleşimi, Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında yapıldı.

Toplantıda Başkan Osman Zolan, AK Parti Grup Başkan Vekili Halil Pekdemir, CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Çallıca ve MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Garip'in "Denizli-Almelo kardeş şehir anlaşmasının iptal edilmesi" önergesi gündeme alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türk vatandaşlarına yönelik insan hak ve özgürlüklerini çiğneyen tutum ve davranışlarından dolayı Hollanda hükümetini kınayan Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, gündemin 56. maddesi olarak görüştüğü Almelo ile kardeş şehir protokolü iptali önergesini oybirliği ile kabul etti.

Denizli Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Türkiye ile Hollanda arasında 400 yılı aşkındır devam eden güçlü ve dostane ilişkilerin geçtiğimiz dönemde yerel yönetimler dahil olmak üzere birçok alanda vücut bulduğu, bu çerçevede Denizli ile Almelo arasında geçmişte kardeş şehir anlaşması imzalandığı hatırlatıldı.

Denizli ile Almelo arasındaki kardeş şehir anlaşmasının Belediye Meclisi kararıyla iptal edildiği vurgulanan açıklamada, Hollanda'yı ziyaret etmek isteyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuşuna hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden izin verilmediği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu girişine müsaade edilmediği ve sınır dışı edildiği hatırlatıldı.

Bakan Kaya'nın akıl almaz, tarihte benzeri görülmemiş ve başta Viyana Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuk normlarını hiçe sayan bir uygulamaya maruz bırakıldığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mezkur uygulamayı protesto etmek amacıyla barışçıl bir şekilde bölgede bulunan Türk vatandaşlarına Hollanda polisi köpeklerle saldırmış, Türk vatandaşları Nazi dönemi şiddet eylemlerini bilfiil yaşamıştır. Hollanda hükümetinin bu düşmanca uygulamalarına, Rotterdam Belediye Başkanı, şehirde OHAL ilan etmesi ve demeçleriyle destek vermiştir. Demokrasiye ve insan haklarına bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının, seçilmiş ve ülkemizi temsil eden bir hükümetin iki bakanına karşı gerçekleştirmiş olduğu düşmanca, korkak ve aciz davranışları tüm Türk halkının haklı ve büyük bir tepkisini çekmiştir. Köklü diplomatik ilişkilerimizde maruz kaldığımız bu tehlikeli, hasmane ve önyargılı zihniyeti Denizli halkı adına Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi olarak Denizli-Almelo kardeş şehir anlaşmasının iptal edilerek kardeş şehir ilişkisinin sona erdirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir."

- "Taviz vermeyeceğiz"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Hollanda'nın ülkemize karşı takındığı düşmanca tutum ve davranışlardan dolayı Almelo ile imzaladığımız kardeş şehir anlaşmasını feshettik. Ülkemiz üzerinde oynanan büyük oyunların farkındayız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kararlı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz."

Haber Ara