Dolar

32,2288

Euro

34,9678

Altın

2.423,28

Bist

10.688,00

Gürcistan hükümetinde değişiklik

Gürcistan hükümetinde değişiklik

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 20:07:53

Gürcistan hükümetinde değişiklik
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili'yi görevden alarak, Dışişleri Bakanlığına Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Kvirikaşvili'yi atadı.

Başbakan Garibaşvili, düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan'ın ekonomik önceliklerine bağlı daha etkin bir dış politika uygulanması amacıyla Beruçaşvili'nin yerine, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olan Giorgi Kvirikaşvili'yi atadığını, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığına Tiflis Belediye Başkanı Yardımcısı Dimitri Kumsişvili'nin getirildiğini söyledi.

Garibaşvili, hükümetinin Gürcistan'da istihdam yaratacak ekonomik kalkınma politikasına odaklandığını belirterek, görevden alınan Tamar Beruçaşvili'ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Yeni Gürcistan Dışişleri Bakanı olarak açıklama yapan Giorgi Kvirikaşvili, ülkesinin dış politikasında Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonunun en önemli önceliklerini olacağını, doğuda ve Avrasya'daki yeni gelişmeleri de yakından takip edeceklerini ifade etti.

- Muhalefetten tepki

Giorgi Kvirikaşvili'nin Dışişleri Bakanı olarak yaptığı açıklamaya ilk tepki muhalefetten geldi.

"Birlik Uluslar Hareketi" ile "Özgür Demokratlar" partilerinin milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Kvirikaşvili'nin Avrasya'daki gelişmelerin yakından takip edileceği mesajını, Gürcü hükümetinin bundan sonra Rusya ile daha yumuşak bir politika izleyeceğinin işareti olarak algılandığını belirtti.

Muhalefet aynı zamanda Kvirikaşvili'nin, siyasete girmeden önce uzun yıllar birlikte çalıştığı eski Gürcistan Başbakanı ve milyarder iş adamı Bidzina İvanişvi'nin, dış politikayı kontrol etme arzusu doğrultusunda, İvanişvi'nin isteği ve talimatıyla bu göreve getirildiğini iddia etti.

Bidzina İvanişvili, 1 Ekim 2012'de yapılan genel seçimlere kazanarak, 25 Ekim 2012 tarihinde Gürcistan Başbakanı olarak göreve başlamıştı. İvanişvili, 20 Kasım 2013'te kendi isteğiyle başbakanlıktan istifa etmiş ve görevini İrakli Garibaşvili'ye devretmişti.

İvanişvili ile siyasete adım atan yeni Dışişleri Bakanı Giorgi Kvirikaşvili, 2012 yıldan bu yana Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı görevindeydi. Kvirikaşvili, 2006-2011 yıllarında İbanişvili'ye ait anonim şirketi "Kartu Bankası"nın genel müdürüydü.

Haber Ara