Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Güney Sudan'da imzalanan barış antlaşması

Güney Sudan'da imzalanan barış antlaşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 20:58:12

Güney Sudan'da imzalanan barış antlaşması
Güney Sudan'da, geçiş dönemi öncesinde güvenliğe ilişkin düzenlemelerin uygulanması ve ateşkes yapılması için çalıştay düzenlendi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından açılışı yapılan çalıştaya, Güney Sudan'daki hükümet ve muhaliflerden 28 askeri ve siyasi isim katıldı.

AA muhabirine açıklama yapan Güney Sudan Dışişleri Bakan Yardımcısı Peter Beşir Bandi, "Çalıştay, çatışmanın taraflarına barış antlaşmasının geri kalan maddelerinin uygulanmasında yardım edecek" dedi.

Bandi, "Kalıcı bir ateşkesin hayata geçirilmesi, güvenliğe ilişkin düzenlemelerin uygulanması, ateşkesin gözlemlenmesi için bir mekanizma kurulması, hükümet güçleri ve muhaliflerin ayrışmasının sağlanması için iki tarafa ait güçlere konum belirlenmesi, başkent Cuba ve savaştan etkilenen büyük kentlerde emniyet birimleri ve diğer söz konusu güçlerin entegre edilmesi konuları üzerinde çalışılacak" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bandi, çalıştayda güvenlik düzenlemeleri konusunda uzman kişilerin, çatışan taraflara Güney Sudan'daki barış antlaşmasının zeminini teşkil eden güvenlik düzenlemelerinin uygulanışına ilişkin konferanslar vereceğini söyledi.

Hükümette bazı grupların barış antlaşmasını engellemek istediğine dair soruyu da yanıtlayan Peter Beşir Bandi, hükümetin barış antlaşmasına bağlı olduğunu vurgulayarak, antlaşmanın Güney Sudan Meclisinde onaylanmasının buna delil olduğuna işaret etti.

Bandi, "Barış anlaşması artık somut bir hal aldı" diyerek, ülkesinin Sudan muhalefetine sığınak olduğu yönündeki iddiaları ise yalanladı.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes hafta sonunda yürürlüğe girmişti.

Haber Ara