Dolar

32,2416

Euro

34,7311

Altın

2.406,40

Bist

10.267,09

Güney Afrika'daki madencilik krizi

Güney Afrika'daki madencilik krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-09 00:19:18

Güney Afrika'daki madencilik krizi
Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, madencilik sektörünün ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını belirterek, sektörün karşı karşıya olduğu engellerin aşılması gerektiğini ifade etti.

Zuma, sektörün üst düzey yetkililerinin yanı sıra çok sayıda bakanın da katıldığı başkent Pretoria'daki Madencilik Sektörü Danışma Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Sektördeki sorunları çözmek müşterek sorumluluğumuzdur" dedi.

Global ekonominin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ve bunun da ülkeyi etkilediğini söyleyen Zuma, gayrisafi milli hasılanın son rakamlara göre yüzde 1,3 azaldığını belirtti.

Hissedarların on binlerce işçinin sektörden atılmasına karşı imzaladıkları ortak bildirinin bir dayanışma örneği olduğunu belirten Zuma, bunun madencilik sektöründe sürdürülebilir bir kalkınmayı ve gelişimi desteklediğine vurgu yaptı.

Zuma, madenciliğin Güney Afrika ekonomisinin omurgası olduğu ve sektörün hala ekonominin en kritik bileşeni olarak varlığını sürdürdüğünü ifade etti.

Güvenliğin ve huzurun sağlanması için hissedarların denetimi artırmaya kararlı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Zuma, uluslararası ve yerli yatırımcılarla ortaklıklara açık olunacağını sözlerine ekledi.

Mineral Kaynaklar Bakanı Ngoako Ramatlhodi ise sektörün sürdürebilir olması kadar iş potansiyelinin de önemli olduğunu söyledi.

Güney Afrika'da madencilik sektörü son zamanlarda yaşadığı sıkıntılardan dolayı on bin kadar işçinin görevine son vermeyi planlıyordu.

Haber Ara