Dolar

32,4017

Euro

34,5559

Altın

2.384,53

Bist

10.045,74

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-11 20:33:08

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 1 milyon 54 bin çiftçi ortağına hizmet götüren Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin, kooperatif ortağı üreticilere kefilsiz ve ipoteksiz kredi sağladığını belirterek, "Bu kapsamda, 1 Kasım 2015 itibarıyla 4,9 milyar lira kredi kullandırılmıştır" dedi.

Bakan Aşcı, Belek'teki bir otelde düzenlenen "Uluslararası Kooperatifler Birliği Küresel Konferansı ve Genel Kurulu"nda yaptığı konuşmada, birliğin 44'üncü genel kurul ve küresel konferansı toplantısına evsahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kooperatifçiliğin zihinsel temelinde "insan ve topluma hizmet" anlayışı olduğunu vurgulayan Aşcı, kooperatifçiliğin başta dayanışma ve yardımlaşma olmak üzere kendine özgü işletmecilik özelliklerinin, insanların toplumsal ilişkileri kadar eski olduğuna işaret etti.

Cenap Aşcı, modern anlamda 19'uncu yüzyılda ortaya çıkan kooperatif işletmelerinin günümüzde tüm dünyada büyük halk kesimlerine hitap eden ve demokratik yönetimleri, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değer ve evrensel ilkeleriyle üretim ve istihdama önemli katkılar sağlayan kuruluşlar haline geldiğine dikkati çekti.

Kooperatifçilik faaliyetlerinin evrensel ilkeler çerçevesinde yürütülüyor olmasının kooperatifleri yerel dayanışmadan küresel ilişkilere kadar götürebildiğini anlatan Aşcı, şunları kaydetti:

"Nitekim ilk kurulduklarında kooperatifler, yerel ilişkiler içindeyken, kısa süre içerisinde dünya genelinde örgütlenmişlerdir. Birleşmiş Milletler dahil siyasal, sosyal ve ekonomik alanda görev alan birçok uluslararası organizasyondan daha uzun geçmişi olan ve 1895 yılında kurulan Uluslararası Kooperatifler Birliği, dünyanın en geniş tabanlı uluslararası organizasyonu olarak bugün 44'üncü genel kurul toplantısını yapmaktadır. Coğrafi konumu, ekonomik ve sosyal gelişmişliği, refah seviyesi ve siyasal sistemi ne olursa olsun hemen hemen bütün ülkelerde kooperatifçilik faaliyetine rastlanmaktadır. Günümüzde dünyada 1 milyardan fazla kişinin ortaklığıyla 750 binden fazla kooperatifin ekonominin her sektöründe fark yarattığını görmekteyiz."

- "1 milyon kişiye dolaylı istihdam sağlanmaktadır"

Bakan Aşcı, "Günümüzde yaklaşık 7 milyon ortağı bulunan 57 bin kooperatif işletme, 150 yılı aşkın geçmişiyle ülke ekonomisi içerisinde önemli aktörler olarak faaliyet göstermektedirler. Ülkemizde faaliyet gösteren kooperatif ve iştiraklerinde yaklaşık 150 bin kişi doğrudan istihdam edilirken, kooperatiflerin ortaklık ilişkisi çerçevesinde yaklaşık bir milyon kişiye dolaylı istihdam sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sermayenin tabana yayılması noktasında yerel kalkınmanın anahtarı olarak değerlendirilen kooperatiflerin küçük birikimleri büyük işletmelere dönüştürerek, bulundukları bölgenin sanayisinde söz sahibi olabildiğini anlatan Aşcı, İstanbul Sanayi Odasının "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırma sonuçlarına göre, ilk 500 şirket arasında kooperatifler ile kooperatif iştirak ve kuruluşların yer aldığını söyledi.

Cenap Aşcı, yarım asrı geçen birikimiyle bankanın ve küçük işletmelerin sigortası konumunda olan Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, Türkiye'de toplam "Esnaf Kredisi" meblağının yüzde 98'ine kefalet verdiğini aktardı.

Bu kapsamda, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla, 31 Ekim 2015 itibarıyla kredi kullanan ortak sayısının 347 bin 914 olduğunu dile getiren Aşcı, "Kullandırılan kredi hacmi ise 15,6 milyar liraya ulaşmıştır. 1 milyon 54 bin çiftçi ortağına hizmet götüren Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, kooperatif ortağı üreticilere kefilsiz ve ipoteksiz kredi sağlamaktadır. Bu kapsamda, 1 Kasım 2015 itibarıyla 4,9 milyar lira kredi kullandırılmıştır" diye konuştu.

Uluslararası Kooperatifler Birliği'nin genel kurullarında şimdiye kadar ortaya konulan temel yaklaşımların tüm dünyada karşılık bulduğunu anlatan Bakan Aşcı, böylece sosyal dayanışma ve ekonomik gelişmede ortak hareket etmenin öneminin daha da anlaşılır hale geldiğini kaydetti.

Cenap Aşcı, genel kurul kapsamında yapılacak konferansta öncelikle "2020 yılında kooperatiflerin nasıl görüneceği" sorusuna cevap aranacağını da sözlerine ekledi.

Haber Ara