Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Guclu maliye politikasi Turkiye'nin kredi notunun temel d

'Guclu maliye politikasi Turkiye'nin kredi notunun temel destegi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 18:30:15

'Guclu maliye politikasi Turkiye'nin kredi notunun temel d
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümü için güçlü ve güvenilir maliye politikasının temel destek niteliğinde olduğu bildirildi.

Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, daha basit bir para politikası çerçevesinin, yetkililerin kırılganlıkları engelleme konusundaki kapasitelerini artırabileceği belirtildi.

Eylül ayındaki son değerlendirmeden bu yana Türkiye'nin ana göstergelerinde iyileşme yaşandığına işaret edilen açıklamada, ancak bu kırılganlıkların hala kredi notu için önemli bir role sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, cari açıkta zayıf petrol fiyatları nedeniyle düşüş yaşandığına işaret edilerek, "Rusya'nın yaptırımları ve güvenlik konusunun turizm gelirlerine etkisine rağmen, düşük petrol fiyatlarının en az bu yılın ortalarına kadar 12 aylık cari açıkta düşüş sağlayabilir" denildi.

Türkiye'nin güçlü ve güvenilir maliye politikasının, "BBB-" olan kredi notu ve "durağan" not görünümü için temel destek niteliğinde olduğu aktarılan açıklamada, yapısal reform önlemlerinin, Türkiye'nin büyümesini olumlu etkileyebileceği ve yapısal zorlukları azaltabileceği vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına ilişkin de şu değerlendirmelere yer verildi:

"TCMB, salı günü açıklanan Para Politikası Kurulu toplantısında, para politikasında sadeleşme adımlarına ne zaman başlayacağına dair bir işaret vermedi. Enflasyon baskılarının arttığı bir dönemde para politikasına dair belirsizlik söz konusu. TCMB'nin küresel para politikalarının normalleşme sürecinde yol haritasında ertelemeye gitmesi, politika kredibilitesindeki zayıflığı gösteriyor. Döviz kurundaki zayıflık, Türkiye'nin Orta Vadeli Programda (OVP) yüzde 7,5 olan enflasyon hedefini tehlikeye soktu."

Haber Ara