Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Guatemala'da devlet başkanlığı seçimi

Guatemala'da devlet başkanlığı seçimi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-08 09:43:06

Guatemala'da devlet başkanlığı seçimi
Guatemala'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda herhangi bir siyasi geçmişi olmayan komedyen Jimmy Morales zafer kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, yolsuzluğa karşı savaş açacağı sözünü veren Morales, oyların yüzde 24'ünü alarak seçimin 25 Ekim'de yapılacak ikinci turunda yarışmayı garantiledi.

Morales, "Guatemala halkı, sürekli aynı şeyleri duymaktan usandı. Halk artık değişim istiyor, geçmişi karanlık siyasetçilerin kendilerini yönetmesini istemiyor" dedi.

Devlet başkanı ve diğer üst düzey yetkililerin istifasına yol açan yolsuzluk skandalının ardından yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turuna katılım oranı yüzde 70 oldu. Şu ana kadar oyların yüzde 97'si sayıldı.

Seçimde iş adamı Manuel Baldizon oyların yüzde 19,6'sını, 2008-2011 arasında devlet başkanlığı yapan Alvaro Colom'un eşi Sandra Torres de yüzde 19,7'sini aldı. Henüz tamamlanmayan oy sayımında birbirine çok yakın giden bu iki adaydan en çok oyu alan, ikinci turda Morales'e karşı yarışacak.

Guatemala'da Kongre, 2 Eylül'de adı yolsuzluk iddialarına karışan eski Devlet Başkanı Otto Perez Molina'nın dokunulmazlığını kaldırmıştı. Kongre'nin kararını açıklamasından bir gün sonra istifasını sunan Molina, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Anayasa uyarınca Molina'nın yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Alejandro Maldonado getirilmişti. Maldonado, yemin ederek görevi devraldıktan sonra geçiş hükümeti kurabilmek için Bakanlar Kurulu üyelerinden ve üst düzey yetkililerden istifa etmelerini istemişti. Maldonado, 14 Ocak 2016'da devlet başkanlığı koltuğunu seçimin galibine devredecek.

Haber Ara