Dolar

32,3793

Euro

34,7888

Altın

2.433,07

Bist

9.965,50

GRAFİKLİ - Yunanistan'da erken seçim kararı

GRAFİKLİ - Yunanistan'da erken seçim kararı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 16:56:07

GRAFİKLİ - Yunanistan'da erken seçim kararı
Yunanistan'da, sunulan kurtarma anlaşmalarını reddederek farklı bir ekonomi politikası vaadiyle iktidara gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA), Avrupalı kurumlarla yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olurken, SYRIZA-ANEL hükümetinin de sonunu getirdi.

Yunanistan'ın ihtiyacı olan nakit akışının yeniden sağlanmasına yönelik Avrupalı kredi kuruluşlarıyla sürdürdüğü yaklaşık 6 aylık müzakerelerde sert tavırlarıyla Avrupalıların tepkisini çeken eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in Başbakan Çipras'ın kararıyla geri planda bırakılmasıyla SYRIZA'nın içinde baş gösteren itirazlar, hükümetin kreditörlerin yeni kredi karşılığında öne sürdüğü yeni tedbirler içeren ön koşulları kabul etmesiyle daha da belirgin hale geldi.

SYRIZA içerisinde "Sol Platform" olarak adlandırılan kesim, parti programının uygulanmadığını ileri sürerek hükümetin Avrupalı kurumlarla anlaşmasına karşı çıkarken, "Üçüncü Kurtarma Paketi"yle ilgili meclise getirilen yasa tasarıları Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin desteğiyle kabul edildi.

"Üçüncü Kurtarma Paketi" karşılığında kreditörlere sunulan reform paketiyle ilgili mecliste yapılan ilk oylamada aralarında eski Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis gibi güçlü isimlerin bulunduğu 38 itirazcı milletvekili, hükümete karşı "hayır" oyu kullandı.

Başbakan Çipras ise parti içerisinden gelen itirazlar üzerine önce müzakereleri yürüten maliye bakanını görevden aldı, daha sonra da karşıt görüşlü kabine üyelerini değiştirdi. Ancak Çipras'ın bu kararları da parti içerisinden gelen itirazları bastırmaya yetmedi ve mecliste 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi"ne ilişkin Avrupalı kurumlarla varılan anlaşmayla ilgili yapılan son oylamada, hükümete karşı açık tavır alan milletvekillerinin sayısı 40'ı geçti.

Son meclis oylamasının ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'nın kendi içerisindeki bölünmeler nedeniyle daha fazla iktidarda kalamayacağını belirterek, itirazcı milletvekillerini sert bir dille eleştiren Çipras, Avrupalı kurumlarla nihai anlaşmanın ardından en kısa zamanda erken seçime gideceğini açıkladı.

Yunan hükümetinin iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı anlaşma, SYRIZA'nın içinde bölünmelere neden olurken, itirazcı milletvekillerinin hükümete karşı tavır alması meclis çoğunluğunu yitiren SYRIZA-ANEL hükümetinin de sonunu getirdi.

- Bu noktaya nasıl gelindi?

29 Aralık 2014: Yunanistan'da, parlamentonun cumhurbaşkanı seçememesi üzerine 25 Ocak'ta erken seçime gidilmesi kararlaştırıldı.

25 Ocak 2015: Yunanistan'da yapılan erken milletvekili seçimlerinde, SYRIZA oyların yüzde 36,34'ünü alarak birinci oldu.

26 Ocak 2015: Seçimlerde birinci gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki SYRIZA, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisi ile hükümeti kurma konusunda anlaştı.

11 Haziran 2015: Yunanistan'da, önceki hükümet tarafından tasarruf amacıyla kapatılan eski Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (ERT) yeniden açıldı.

15 Haziran 2015: Yunan hükümeti, ülkeye nakit akışının yeniden sağlanmasına yönelik kreditörlerle olan müzakerelerde uzlaşma sağlanamadığını bildirdi.

24 Haziran 2015: Yunanistan'a nakit akışını yeniden serbest bırakılması karşılığında uygulanacak reformlarla ilgili Avrupalı kurumların sunduğu öneri paketi Yunan hükümeti tarafından kabul edilmedi.

26 Haziran 2015: Yunan hükümeti, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı aldı.

27 Haziran 2015: Avro Bölgesi maliye bakanları, süresi dolan Yunanistan'ın kurtarma programını uzatmayı reddetti.

28 Haziran 2015: Yunanistan sermaye kontrolleri uygulayarak, bankalar ve Atina Borsasının kapalı kalacağını açıkladı.

30 Haziran 2015: Atina, IMF'ye olan 4 taksitlik toplam 1,5 milyar avro borcunu ödemeyerek, AB'de zamanında ödeme yapamayan ilk ülke oldu.

05 Temmuz 2015 : Yunan halkı kreditörlerin ülkeye nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşullara yüzde 61,31 ile "HAYIR" dedi.

06 Temmuz 2015: Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, kreditörlere yapılan görüşmelerde Başbakan Çipras'ın elini güçlendirmek için bakanlık görevinden istifa etti.

06 Temmuz 2015: Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Çakalotos, görevinden istifa eden Maliye Bakanı Varufakis'in yerine atandı.

08 Temmuz 2015: Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a 12 Temmuz'a kadar yeni reform önerileri için süre verdi ve aksi takdirde ülkenin Avro Bölgesi'nden çıkarılacağını belirtti.

30 Temmuz 2015: Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in son anda sunduğu çözüm önerilerini bazı değişiklikler yapılması koşuyla kabul etti.

11 Temmuz 2015: Yunan hükümeti yeni kurtarma paketi için kreditörlerin dayattığı zor tasarruf tedbirlerini kabul etti. Başbakan Çipras, Yunanistan'ı ve Avrupa'nın yönünü değiştirmek için mücadele ettiğini ancak başaramadığını açıkladı.

11 Temmuz 2015: Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için kreditörlere sunduğu reform programı Yunan Parlamentosunda kabul edildi.

13 Temmuz 2015: Avro Bölgesi liderleri, ağır şartlar içeren üçüncü kurtarma paketi konusunda Atina ile anlaşma sağladı.

13 Temmuz 2015: Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'ın bölgede kalması için ön koşullar karşılığında 3 yıl içerisinde 86 milyar avroluk destek yapmayı kararlaştırdı.

17 Temmuz 2015: Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına sağlanan acil yardım fonunu (ELA) 900 milyon avro artırdığını açıkladı.

18 Temmuz 2015: Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerin talep ettiği reform paketiyle ilgili mecliste yapılan oylamada SYRIZA'lı 38 milletvekilinin "hayır" oyu kullanmasının ardından SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti kabinesinde değişiklik yaptı.

18 Temmuz 2015: Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'a kısa dönem finansmanı için 7,17 milyar avroluk kredi sağlamaya karar verdi.

23 Temmuz 2015: Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için sunduğu reform programının ikinci bölümü Yunan Parlamentosunda kabul edildi.

28 Temmuz 2015: Avrupalı kurumlarla Yunan hükümeti arasında nihai anlaşmayla ilgili müzakereler Atina'da teknik heyetler düzeyinde başladı.

14 Ağustos 2015: "Üçüncü Kurtarma Paketi", muhalefet partilerinin desteğiyle Yunanistan Parlamentosundan geçti.

20 Ağustos 2015: Yunanistan'ın, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörlerle imzaladığı 3. kurtarma paketi kapsamında ülkeye ilk etapta 23 milyar avro aktarıldı.

20 Ağustos 2015: Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras erken seçim yolunu açmak için istifa ettiğini açıkladı.

20 Ağustos 2015: Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis'e hükümeti kurma görevi verdi.

Haber Ara