Dolar

32,4769

Euro

34,8645

Altın

2.419,11

Bist

10.045,74

'Gönüllü Turizm Elçileri Projesi' başladı

'Gönüllü Turizm Elçileri Projesi' başladı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 14:49:02

'Gönüllü Turizm Elçileri Projesi' başladı
Fatih Belediyesi'nin, dünya tarihinin en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Tarihi Yarımada'da turistlere rehberlik edilmesi ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlanması amacıyla hayata geçirdiği Gönüllü Turizm Elçileri Projesi başladı.

Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen projenin tanıtımı, Sultanahmet Meydanı'ndaki amfi tiyatroda yapıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, burada yaptığı konuşmada, projede görev alacak gönüllülerin, bin 245 kişi içerisinden seçildiğini söyledi.

Gönüllü gençlerin, İstanbul'un marka şehir olmasını sağlayan kente ait değerleri tanıtmak için görevlendirildiğini belirten Demir, bunun, bir gencin kendisini yetiştirmesi, yabancı dilini geliştirmesi, dünyanın her tarafındaki insanlarla temas kurması açısından önemli olduğunu anlattı.

Demir, "Bizim medeniyetimizi, dünyanın her tarafından gelmiş insanlara en güzel şekilde açıklayabilecek insanlar. Gönüllü turizm elçiliği dönemi içerisinde gördüğünüz olumsuzlukları da hemen en yetkili ve yakın merciye bildirmek suretiyle önemli bir görev yaptığınızı bilmenizi isterim" dedi.

Projenin hem ulusal hem de uluslararası hedefinin olduğuna işaret eden Demir, 15-30 yaş aralığındaki gönüllü gençlerden oluşan 400 turizm elçisinin, Tarihi Yarımada'yı ziyaret eden turistlere destek olacağını söyledi.

Gençlerin, tarihi ve kültürel değerleri en doğru şekilde anlatarak Türkiye'nin tanıtımına önemli katkıda bulunacağının altını çizen Demir, "Bir yandan da yabancı dillerini geliştirecek, yeni insanlar ve yeni kültürlerle tanışarak kendi gelişimlerine katkı sağlayacak, yaz tatillerini değerlendirecekler" diye konuştu.

Mustafa Demir, Türkiye'yi 2002 yılında yaklaşık 17 milyon turistin ziyaret ettiğini ve buradan 8,5 milyar dolar gelir sağlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizi 2014 yılında ise 41 milyon turist ziyaret etti ve yaklaşık 35 milyar dolar elde edildi. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında yaklaşık 63 milyon turist ile 86 milyar dolar gelir bekliyoruz. Bu, bir ülkenin açığının kapatılması için önemli bir meblağ. Hedefimiz, buraya geldikten sonra ülkelerine dönen turistlerin, tıpkı sizin gibi ülkemizin gönüllü turizm elçilerini sağlayabilmiş olmaktır. Roma'ya, Londra'ya ve Paris'e de örnek olması gereken bir proje bu. Bu, tamamen sivil bir inisiyatif ve gençlerden oluşmuş bir ekip. Karşısında resmi olmayan, gönüllü, kendilerini anlayabilen, prezantabl, dünyayı bilen yerli insanlarla karşılaşması turist açısından da bizim gençlerimiz açısından da çok önemli."

- Dünyanın en güzel evinde yaşıyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal da dünyanın en güzel memleketinde, dünyanın en güzel evinde yaşayan ev sahipleri olduklarını söyledi.

Bugün itibarıyla bu eve yılda 40 milyon konuk kabul ettiklerini anlatan Önal, "Yani 40 milyon misafir evimize geliyor, onları ağırlıyoruz ve ülkelerine dünyanın dört bir yanına uğurluyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, dünyada turizmi en güçlü ülkelerden biri olduğunu ifade eden Önal, "Bu coğrafi güzellikler, kültürel ve insani naifliğimizin yanında çok güçlü bir argümanımız ve gücümüz var. O da insanımız. İnsanımız, turizmimizin en değerli, en güçlü enstrümanı. İnsanımıza dokunan, insanımızla iletişime geçen yabancılar 'bir daha, bir daha, bir daha' geliyorlar bu ülkeye" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın, Türkiye'nin tanıtımı adına bütün dünyada yönettiği sosyal medya platformlarının bulunduğunu söyleyen Önal, "Sizlerin sosyal medya ile çok haşır neşir olduğunu biliyoruz. Evimizi tanıttığımız bu mecramızın ana platformunun adresi, 'www.hometurkey.com'. Milyonlarca insanın takip ettiği bir platform bu. Sizlerinde bunu takip ederek, destek vermenizi, bu mecraları irtibatlı olduğunuz misafirlerimize anlatmanızı istiyorum" dedi.

Şarkıcı Sinan Akçıl ise "Bir ülkeye gittiğimde ben böyle bir şey görsem inanılmaz etkilenirim ve tekrar gelmek isterim. Muhteşem bir proje, projenin Fatih'ten çıkıp İstanbul'a yayılmasını hayal ediyorum" dedi.

-Proje

Fatih Belediyesi'nin, dünya tarihinin en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada'yı ziyaret eden turistlere rehberlik edilmesi ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlanması amacıyla başlattığı Gönüllü Turizm Elçileri Projesi'nde 400 öğrenci görev yapacak.

Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen projede 400 gönüllü, üzerinde "Ask Me" (Bana Sor) yazan tişörtlerle turizm zabıtası ve toplum destekli polislerle Tarihi Yarımada'da koordineli olarak görev yapacak. 4 Eylül tarihine kadar devam edecek projenin sonunda turizm elçilerine katılım sertifikası verilecek, müze kart hediye edilecek.

Haber Ara