Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Gazze'de sut ve mamullerinin uretiminde yasanan zorluklar

Gazze'de sut ve mamullerinin uretiminde yasanan zorluklar

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-26 14:02:01

Gazze'de sut ve mamullerinin uretiminde yasanan zorluklar
HİDAYE ES-SAİDİ- Gazze'de süt ve süt mamulleri üreticilerinin, İsrail'in bölgede yıllardır uyguladığı abluka ve saldırıların yol açtığı zarar başta olmak üzere çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

Gazze Şeridi'nde halihazırda çalışan 15 süt ve süt ürünleri mandırasının üretim ve satış aşamasında çeşitli sorunlar yaşadığı ifade ediliyor. İsrail'in Gazze'de uyguladığı abluka ve bölgeye yönelik saldırıları nedeniyle üretim aşamasında ortaya çıkan sıkıntının yanı sıra Filistin ürünlerine uygulanan kısıtlama ve piyasadaki ithal ürünlerin varlığının da satış aşamasında bazı zorluklara yol açtığı belirtiliyor.

Üreticiler, İsrail'in yerleşim yerleri ve tesislerini hedef alarak defalarca düzenlediği saldırılar neticesinde meydana gelen büyük çaplı hasarlara rağmen, işletmelerini ayakta tutmak için çaba harcıyor.

İsrail'in yıkıcı saldırıları ve bölgedeki istikrarsızlıktan kaynaklı problemler yaşadıklarını söyleyen mandıra sahibi Me'mun Delul(39), "Zorluklara rağmen tutunmaya ve gelir kaynağımızı korumaya çalışıyoruz. İsrail'in bölgeye yönelik üç saldırısında hasar gören mandıramı her defasında yeniden inşa ettim. Söz konusu hasar nedeniyle 3 milyon dolar kaybettim, 14 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldım. İşgal güçleri bizim sıkıntı çekmemizi istiyor" dedi.

- Yeni bir saldırı ihtimali ellerini kollarını bağlıyor

Delul, üretimlerinin, yerel piyasanın yüzde 20 ila 30'unun ihtiyacını karşıladığına işaret ederek, "Saldırıların ardından her defasında mandırayı yeniden inşa edip çalışmalara devam etmemize rağmen bölgeye yönelik saldırı ihtimali yeni girişimlerde bulunmamızı engelliyor" diye konuştu.

Piyasada ithal ürünlerin hakimiyeti nedeniyle peynir üretim hattının haftada sadece bir gün çalıştığına dikkati çeken Delul, "Gazze piyasasında ihtiyaç duyulmasına rağmen ve üretimde gerekli malzemelerin bölgeye girişi konusunda yaşadığımız sıkıntı sebebiyle süt ve süt ürünlerinde yeni bir hat açamıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Elektrik kesintileri

Bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin süt ve mamulleri üretiminin önündeki büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Delul, "Elektrik olmadan üretim yapamayız. Elektrik için gerekli yakıt da bir hayli külfetli oluyor" dedi.

Gazze Şeridi'nin ihtiyacı olan 400 megavat elektrik ihtiyacının 120 megavatı İsrail, 32'si Mısır, 60'ı da bölgeden olmak üzere sadece 212 megavatı tedarik ediliyor.

Süt ve süt ürünlerinin üretiminde yaşanan sıkıntıların günlük süt tüketim oranını düşürdüğü, bunun da süt satışını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Süt ineği yetiştiriciliği yapan Muhammed Sukker (40), süt ve mamulleri üreten mandıraların varlığının kendileri için iş olanaklarını arttırdığını belirterek, "Ancak mandıra sayısındaki yetersizlik ve tedarik edilen süt miktarının talepten fazla olması nedeniyle elimizde kalıyor, zarara uğruyoruz. Her gün yaşadığımız yoğun elektrik kesintileri temel problemlerimiz arasında. Ayrıca bölgede yaşanan su sıkıntısı bizi de etkiliyor" diye konuştu.

Gazze Tarım ve Hayvancılık Departmanı Müdürü Tahir Ebu Muhammed ise bölgede peynir ve yoğurt üretimine ağırlık verildiğini söyleyerek, bu alanda çalışan işletme sahiplerinin tesislerini hedef alacak olası bir İsrail saldırısından tedirgin olduğunu ve bu nedenle üretim için gerekli ürünleri satın almaktan imtina ettiklerini ifade etti. Filistin Çalışma ve İskan Bakanlığının verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye Temmuz 2014'teki son saldırısında bölgede yaklaşık 5 bin ticari yapı ile 550 tesis kullanılmaz hale geldi.

Haber Ara