Dolar

32,1779

Euro

34,8428

Altın

2.414,36

Bist

10.792,53

Gazze'de Hamas uyelerinin bulundugu tunelin cokmesi

Gazze'de Hamas uyelerinin bulundugu tunelin cokmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-01 00:37:24

Gazze'de Hamas uyelerinin bulundugu tunelin cokmesi
Hamas yetkilisi Halil el-Hayye, Gazze'de çöken tünelin, İsrail'in 2014 yılındaki Gazze saldırıları sırasında, İsrail askeri Oron Şaul'un esir alındığı operasyon için de kullanıldığını belirtti.

Gazze'de, onarım çalışması yürütülen tünelin çökmesi sonucu hayatını kaybeden Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 üyesi için anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Hamas yetkililerinden Halil el-Hayye, çöken tünelin 2014 yılındaki Gazze saldırıları sırasında, İsrail askeri Şaul'un esir alındığı operasyon için de kullanıldığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, tünellerle ilgili dünkü açıklamasına tepki gösteren Hayye, "Tüneller, nefsi müdafaa için kullanılan bir silahtır. Ban Ki-mun'un tünel inşasının bitmesi için İsrail işgalinin sona ermesi amacıyla çalışması gerek. İşgal olduğu müddetçe biz hazırlıklarımıza devam edeceğiz. Hamas, İsrail'in gelecek saldırılarına karşı koymak ve Gazze'yi savunmak için mümkün olan her yolla hazırlıklarına ve çalışmarına devam edecek" dedi.

Hayye, tünellerin, İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlere mesajları olduğunu vurgulayarak, "Bu onlara, 'direniş yoluyla ve İsrail askerleri esir alınarak özgürlüğünüze kavuşacaksınız' mesajıdır. Bugün şehitleri anmak için buraya binlerce kişinin gelmesi de halkın direniş yoluna verdiği desteğin göstergesidir" diye konuştu.

- "İsrail'i esirleri serbest bırakmaya zorlayacak kozlar var"

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde de törendeki konuşmasında, "Buradan İsrail hapishanelerindeki esirlerimize 'tünellerdeki adamların kahramanlıkları sayesinde, Gazze'deki direnişçilerin elinde İsrail'i, Filistinli esirleri serbest bırakmaya zorlayacak kozlar var' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kozların ne olduğuna dair bilgi vermeyen Ebu Ubeyde, direnişçilerin, İsrail'in saldırılarına karşı koymak için hazırlık yapmayı ve tünel inşasını sürdüreceğini belirtti.

Ebu Ubeyde, "Direnişçiler, her savaştan sonra sizlere gücünü göstermeyi başardı. İsrail'in saldırılarına karşı hazırlık yapmak stratejik bir karardır. İsrail Gazze'ye yeni bir savaş başlatırsa direnişçiler, İsrail ordusunu hiç hesaplamadığı şekilde şaşkına çevirecek" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 üyesinin 28 Ocak'ta onarım çalışması yürüttükleri tünelin çökmesi sonucu hayatını kaybettiği bildirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban dünkü yazılı açıklamasında, bir Hamas yöneticisinin tüneller hakkında ifadelerinin kendisinde büyük korku uyandırdığını belirtmişti.

Bu açıklamaların Gazze Şeridi'nin yeniden imarını, kalkınmayı, uluslararası toplum, Filistin yönetimi ve İsrail'in insani yardım girişimlerini tehlikeye sokacağını ifade eden Ban, aynı zamanda uzun süredir abluka altındaki Gazzeliler için de tehlike oluşturduğunu kaydetmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de İsrail'in muhtemel bir saldırısı için Hamas'ın hazırlıklarını sürdürdüğünü söylemişti.

Haber Ara