Dolar

32,3765

Euro

34,7590

Altın

2.432,17

Bist

10.002,45

Fransa'da bölgesel seçimler

Fransa'da bölgesel seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 15:31:56

Fransa'da bölgesel seçimler
" Fransa'daki bölgesel seçimlerin ikinci turunda, resmi sonuçlara göre, merkez sağdaki Nicolas Sarkozy'nin liderliğini yaptığı Cumhuriyetçiler Partisi, 13 bölgeden 7'sinin, Sosyalist Parti de 5'inin yönetimini aldı.

Fransa'da dün yapılan bölgesel seçimlerin ikinci turuna dair resmi sonuçlar açıklandı.

Buna göre, merkez sağda Sarkozy'nin liderliğindeki Cumhuriyetçiler Partisi, 13 bölgeden 7'sinin yönetimini kazandı. Hükümetteki Sosyalist Parti (PS) ise 5 bölgenin yönetimini alırken, Korsika'daki seçimde başarı, ayrı listeyle yarışan giren milliyetçilerin oldu.

Seçimlerin geçen hafta düzenlenen ilk turunda, aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), 6 bölgede birinci olmasına rağmen, ikinci turda hiçbir bölgede seçimi kazanamadı. Bunda, PS'nin aşırı sağ tehlikesine karşı 3 bölgede listelerini geri çekme kararı önemli rol oynadı.

PS Genel Başkanı ve Başbakan Manuel Valls, kendi adaylarını seçilme şansları olmadıkları bölgede yarıştan çekme kararı alırken, sağcı Cumhuriyetçiler Partisi lideri Sarkozy ise bu yönde bir yaklaşımı reddetmişti. Sarkozy'nin bu tavrı, kendi partisi içinde de eleştirilere neden olmuştu.

İlk turda, yüzde 50 olan seçime katılım oranının ikinci turda yüzde 58'e çıkmasının da yine aşırı sağın mağlubiyetinde önemli rol oynadığı tahmin ediliyor.

Ancak FN, hiçbir bölgede seçimi kazanamamasına rağmen ikinci turda yüzde 27,39 oy alarak, 6,8 milyon seçmenle ülke siyasetinde önemli bir aktör olduğunu kanıtladı.

Bölgesel seçimler, ülkede 2017'de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ön hazırlığı olması açısından önem taşıyordu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aşırı sağın "kilit rol" oynaması bekleniyor.

Haber Ara