Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Filipinler'de kaçırılan yabancılar

Filipinler'de kaçırılan yabancılar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 12:22:08

Filipinler'de kaçırılan yabancılar
Filipinler'in güneyinde turistik Samal adasından geçen ay kimliği belirsiz silahlı kişilerce kaçırılan 3'ü yabancı uyruklu 4 kişiye ait görüntülerin yer aldığı video yayınlandı.

Ebu Seyyaf örgütünün çektiğinden şüphelenilen videoda, adadaki Ocean View Resort tesisinden kaçırılan 1 Norveçli, 2 Kanadalı ve 1 Filipinlinin açık bir alanda oturduğu, rehinelerin arkasında maskeli ve eli silahlı militanların durduğu görülüyor.

Radikal hareketlerin sitelerini izleyen ve merkezi ABD'de bulunan SITE İstihbarat Grubu tarafından internet üzerinden yayınlandığını belirten videoda, üç yabancı rehine, Filipin ve Kanada hükümetlerine, bulundukları bölgeye yönelik operasyonları, özellikle topçu ateşini durdurmaları çağrısında bulunuyor.

Videoda, uzun saçlı bir militanın başına bıçak dayadığı, adının John Ridsdel olduğunu söyleyen bir rehine, Kanada hükümetinden yardım istiyor ve Filipinli yetkililere, rehin tutuldukları bölgelere açılan topçu ateşine ve tüm operasyonlara son vermeleri için yalvarıyor.

Videonun sonunda maskeli silahlı biri, Kanada ve Filipin hükümetleriyle müzakere etmek istediklerini ve askeri saldırılar durur durmaz taleplerini dile getireceklerini belirten bir açıklama okuyor, ardından silahlı kişilerin "Allahu Ekber" diye bağırdıkları duyuluyor.

Orgeneral Alan Arrojado, yaptığı açıklamada, ordunun militanlardan gelen herhangi bir talebi dikkate almayacağını belirterek, yetkililerin videonun doğruluğu araştırdığını söyledi.

Filipinler'in güneyinde faaliyet gösteren örgütlerin en tehlikelisi kabul edilen Ebu Seyyaf, Mindanao ve Sulu'da "bağımsız İslam devleti" kurmak amacıyla 1991 yılından bu yana şiddet eylemleri düzenliyor.

Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden ayrılan eski savaşçılar ve Afganistan'da savaşmış Filipinliler tarafından 1990'da kurulan Ebu Seyyaf, fidye karşılığı adam kaçırma olaylarıyla anılıyor.

Haber Ara