Dolar

32,4839

Euro

34,7018

Altın

2.407,25

Bist

10.045,74

Felluce'yi kurtarma operasyonunda sivillere yönelik ihlaller

Felluce'yi kurtarma operasyonunda sivillere yönelik ihlaller

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-05 17:55:32

Felluce'yi kurtarma operasyonunda sivillere yönelik ihlaller
Irak'ta Enbar kentindeki Sünni aşiretler, sivillere yönelik ihlalleri nedeniyle hükümetten Haşdi Şabi milislerini Felluce operasyonundan çekmesini istiyor.

Enbar Aşiretler Konseyi Başkanı Rafi Abdulkerim el-Fehdavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Baştan beri sivillere yönelik ihlaller olabileceği yönünde uyarıda bulunmuş ve DAEŞ gibi mezhep sapkınlarıyla savaşmamız hasebiyle mezhepçi eğilimler taşıyan herkesin Felluce savaşından uzak tutulması gerektiğini vurgulamıştık." dedi.

"Hükümetin bu Şii unsurları Felluce operasyonundan çekmesi gerekiyor zira biz onların DAEŞ'in öteki yüzü olduğunu düşünüyoruz." diyen Fehdavi, Enbar aşiretlerinin elinde şu ana kadar ihlale maruz kalanlarla ilgili net bir rakam olmadığını belirtti.

Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Berakat ise Birleşmiş Milletler'den (BM) Felluce, Es-Saklaviyye ve Garma halkının uğradığı ihlallere karşı uluslararası bir soruşturma açmasını talep etti.

Felluce Kaymakamı Sadun eş-Şalan, bugün yaptığı açıklamada, kendilerine Felluce'de 17 sığınmacının infaz edildiğine ilişkin bazı bilgiler ulaştığını, konu hakkında devletin en üst düzey makamlarınca soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Yerel kaynaklar, Haşdi Şabi güçlerinin, Garma'da 2 camiyi bombaladığı, onlarca evi yağmaladığı, terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla 70 sivili kaçırdığı ve bunlardan 17'sini kurşunlayarak öldürdüğünü öne sürmüştü.

Irak'ta DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.


Haber Ara