Dolar

32,3914

Euro

34,7360

Altın

2.398,74

Bist

10.208,65

Et ve Süt Kurumu indirimine İzmirli üreticiden destek

Et ve Süt Kurumu indirimine İzmirli üreticiden destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 15:18:34

Et ve Süt Kurumu indirimine İzmirli üreticiden destek
İzmir İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği (İZKEB) Başkanı Osman Civil, Et ve Süt Kurumunun (ESK) ürünlerinde yüzde 5 indirim kararı almasını desteklediklerini belirterek, "Kurum, pazar payını artırabilirse piyasayı regüle edebilir. Bunu destekliyoruz çünkü fiyat artışında hükumetin alacağı tedbirleri bilen üretici, yüksek fiyatla mal satmayı istemez" dedi.

Osman Civil, AA muhabirine, ESK'nın mağazalarındaki ürünlerin ortalama yüzde 5 indirimli satılmaya başlanmasını olumlu karşıladıklarını söyledi.

ESK'nın, Türkiye'nin toplam et ihtiyacının yüzde 3-5'ini sağladığını belirten Civil, şöyle konuştu:

"Bu nedenle indirimin, et fiyatlarını ne kadar etkileyeceği konusunda emin değilim. Kurum, pazar payını artırabilirse piyasayı regüle (düzenleme) edebilir. Bunu destekliyoruz çünkü fiyat artışında hükumetin alacağı tedbirleri bilen üretici, yüksek fiyatla mal satmayı istemez."

Civil, hava sıcaklıklarının yüksekliği dolayısıyla yem tüketimi azaldığından, üreticinin bu dönemde hayvanını satmak istediğine değinerek, üretim maliyeti dolayısıyla tahmin edildiği gibi et fiyatının tepe noktasına geldiğini, bu süreçten sonra fiyatların seyrinin aşağıya yöneleceğini aktardı.

- "Süt üreticisi zora girebilir" uyarısı

Kurban Bayramı'nın ardından fiyatların seyriyle ilgili, bayramdaki talebin belirsizliği ve kurbanlık ithal edilip edilmeyeceğine göre şimdiden tahminde bulunulmasının zor olduğunu ifade eden Civil, şöyle devam etti:

"Asıl sıkıntıyı, 2016 yılı için bekliyoruz. Süt fiyatı bölgeler itibariyle açıklandı. Süt üreticileri, sadece sütten gelir elde etmez. Bu işletmelerdeki hayvanların yüzde 25'i, her yıl verim düşüklüğü dolayısıyla kesilmek üzere satılır. Süt fiyatının ardından et fiyatı da düşerse buradan gelir edecek süt işletmeleri zorda kalacak. Süt fiyatlarındaki 15 kuruşluk artış, bu riski bertaraf edebilir."

Haber Ara