Dolar

32,4830

Euro

34,6977

Altın

2.408,90

Bist

10.045,74

Ermeni Patrikliği'nin 'Ateşyan' kararı

Türkiye Ermeni Patrikliği'nin, 2008'den bu yana 'patrik genel vekilliği' görevini yürüten Başpiskopos Aram Ateşyan'ın tüm yetki ve sorumluluklarının sona erdirildiğini açıklaması tartışma yarattı- Türkiye Ermenileri Cemaati Vakıflar Birliği Başkanı Şirinoğlu:- 'Ateşyan tatildeyken Ruhani Meclis toplandı, Ateşyan'ı görevden aldılar. Hem kiliseden sorumlu Başpiskopos hem de Patrik Genel Vekil

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-29 16:38:19

Ermeni Patrikliği'nin 'Ateşyan' kararı
Türkiye Ermenileri Cemaati Vakıflar Birliği Başkanı ve Surp Pırgiç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, 2008'den bu yana "patrik genel vekilliği" görevini yürüten Başpiskopos Aram Ateşyan'ın tüm yetki ve sorumluluklarının Ruhaniler Genel Meclisi tarafından sona erdirilmesiyle ilgili olarak, "Ruhani Meclis, kiliseden sorumlu piskoposu görevden alabilir ama Patrik Genel Vekili unvanı Bakanlar Kurulu tarafından verilmiştir. Burada kilisenin iç kuralları mı işler yoksa devletin kuralları mı, burada bir muamma var." dedi.

Türkiye Ermenileri Cemaati Vakıflar Birliği Başkanı Şirinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ruhaniler Genel Meclisinin dün aldığı kararı bugün vilayete bildireceğini ve bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğini bilmediğini söyledi.

- "Burada bir muamma var"

Son Patrik Mesrob Mutafyan'ın 2008'de sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığını, İçişleri Bakanlığı'nın önerisiyle Bakanlar Kurulu kararıyla Patrik Genel Vekili olarak Başpiskopos Aram Ateşyan'ın atandığını hatırlatan Şirinoğlu, "Bakanlar Kurulu kararıyla seçilen bir Patrik Vekili, Patrikhane tarafından azledilirse devlet tarafından nasıl görülür onu bilemiyorum. Ruhani Meclisin aldığı bu karardan sonra sürecin işlemesi çabuk olmayacak. Ben seçimin olacağını fazla tahmin etmiyorum çünkü bizim seçmen listelerimiz hala belli değil." ifadelerini kullandı.

Şirinoğlu, Ermeni Cemaati'nde tartışmalara yol açan Patrik Genel Vekilliği seçimi ile ilgili şunları kaydetti:

"İki ay evvel, vilayetten izin alınmadan patrikhanede bir seçim yapıldı. Seçimde Değabah Karekin Bekçiyan seçildi. Değabah buraya geldi ama Patrik Genel Vekili Ateşyan görevinden istifa etmedi. Şimdi ise Ateşyan tatildeyken Ruhani Meclis toplandı, Ateşyan'ı görevden aldılar. Hem kiliseden sorumlu Başpiskopos hem de Patrik Genel Vekiliydi. İki görevi de elinden aldılar. Ruhani Meclis, kiliseden sorumlu piskoposu görevden alabilir ama Patrik Genel Vekili unvanı Bakanlar Kurulu tarafından verilmiştir. Burada kilisenin iç kuralları mı işler yoksa devletin kuralları mı, burada bir muamma var. Hukukçular işlerine geldiği gibi konuşuyor. Devletimizin patrikhaneye yönelik bir prosedürü varsa ki var mutlaka uygulayacak."

- Patriklik'ten açıklama

Türkiye Ermeni Patrikliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, "Ruhaniler Genel Meclisi'nin 28 Haziran tarihli toplantısında yapılan oylama sonucunda 22 kabul, 2 red ve 1 çekimser oyla, Başpiskopos Aram Ateşyan'ın Patrik Genel Vekilliği görevinin ve bu görevin kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukların sona erdiğini ilan etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Yeni patrik seçilene kadar kilisenin tek yetkilisinin Değabah Karekin Bekçiyan olduğu belirtilen açıklamada, "Patriklik Kaymakamı seçimi yapılması sebebiyle yeni patrik seçilene kadar, kilisemiz kadim geleneklerine göre patriklik makamının yönetim ve temsiliyet açısından tek yetkilisi Patriklik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan'dır. Patriklik Kaymakamı seçimiyle Patrik Genel Vekilliği makamına ihtiyaç kalmamış ve kilisemiz geleneklerine göre Başepiskopos Aram Ateşyan'ın, Patrik Genel Vekilliği görevi doğal olarak sona ermiştir." denildi.


Haber Ara