Dolar

32,3269

Euro

34,6863

Altın

2.406,87

Bist

10.045,74

Endonezya'da işçi eylemi

Endonezya'da işçi eylemi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 19:56:42

Endonezya'da işçi eylemi
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da binlerce işçi, hükümetin işçi hakları konusunda izlediği politikaları protesto etti.

Ülkedeki üç büyük sendika konfederasyonlarının birlikte düzenlendiği eylem için başkentin merkezindeki Bunderan Hi meydanında toplanan binlerce işçi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na kadar sloganlar atarak yürüdü.

Eyleme katılan işçiler, dış kaynak kullanımını ve düşük ücretleri protesto ederken, işçilere sosyal güvenlik hakkı sağlanmadığı ve kadro verilmediğini iddia etti. Pankart ve sloganlarla Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'yu protesto eden işçiler ve polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Endonezya Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Said İkbal, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin aylardır protesto düzenlediğini, ancak hükümetin konuyla ilgili hiçbir şey yapmadığını belirtti.

İşçilerin sadece haklarını istediğini vurgulayan İkbal, "Endonezya'da ekonomik ilerlemenin yavaşlaması, sözleşmeli olarak çalışan işçilerin sonu olabilir. Bunun için kadrolaşma sistemi ve garanti istiyoruz. Hükümet bizi görmezden geldiği sürece protestolarımız daha da büyüyerek devam edecek" diye konuştu.

İkbal, asgari ücret sorununun sadece işçilerin değil, diğer maaşların belirleyici unsuru olması sebebiyle tüm yoksul halkın ve tüm emekçilerin sorunu olduğuna dikkat çekerek, asgari ücret mücadelesinin işçi sınıfının gelecek mücadelesi olduğunu söyledi.

İşçiler, protesto sonunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde namaz kılarak dua ederken, polis saray çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Endonezya'da 2013 yılında greve giden işçilerin ücretlerinde yüzde 44 oranında iyileştirme yapılmıştı.

Haber Ara