Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

ECB Başkanı Draghi:

ECB Başkanı Draghi:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 21:13:25

ECB Başkanı Draghi:
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, parasal genişleme programının seviyesinin Eurosistem personelinin makroekonomik projeksiyonlarının mevcut olacağı Aralık ayı Para Politikası toplantısında yeniden incelenmesi gerekeceğini söyledi.

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Malta'da düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlerin sonucunda anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını ancak bugünkü toplantıda mevduat faiz indiriminin tartışıldığını kaydetti.

Bankanın varlık alım programının düzenli şekilde devam ettiğini vurgulayan Draghi, programın firmalar ve hanehalkı için kredinin maliyeti ve kullanılabilirliği konusunda olumlu etkisinin sürdüğünü belirtti.

Yönetim Kurulu'nun Eylül ayındaki toplantıdan bu yana gelen tüm bilgileri yakından izlemeye devam ettiğini aktaran Draghi, "Avro Bölgesi'nde iç talep esnek olmaya devam ederken, gelişen piyasalardaki büyüme beklentilerine ilişkin kaygılar ve finans ve emtia piyasalarından ekonomiye olası yansılamalar, büyüme ve enflasyon görünümü üzerine aşağı yönlü risk sinyalleri vermeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Draghi, "enflasyonun yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelere dönüşünü yavaşlatan mevcut faktörlerin gücünün ve sürekliliğinin ayrıntılı bir analiz gerektirdiğine" dikkati çekerek, "Bu bağlamda, parasal genişleme programının seviyesinin Eurosistem personelinin makroekonomik projeksiyonlarının mevcut olacağı Aralık ayı Para Politikası toplantımızda yeniden incelenmesi gerekecek" şeklinde konuştu.

- "Yönetim Kurulu, tüm enstrümanları kullanmaya hazır"

Yönetim Kurulu'nun gerektiği takdirde görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanma konusunda istekli ve hareket etmeye hazır olduğunu vurgulayan Draghi, şunları kaydetti:

"Kurul, varlık alım programının, programın büyüklüğünü, kompozisyonunu ve süresini ayarlamak için yeterli esneklik sağladığını özellikle hatırlatır. Aynı zamanda, aylık 60 milyar avroluk varlık alım programını uygulamaya devam edeceğiz. Bu alımların, 2016 yılının Eylül ayı sonuna kadar ya da gerekirse 2016 Eylül ötesine ve orta vadede enflasyonda yüzde 2'nin hafif altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelerdeki enflasyon hedefimizde sürdürülebilir bir düzelme görene kadar devam etmesi amaçlanıyor."

Bölgede ekonomik toparlanmanın devam etmesini beklediklerini dile getiren Draghi, "En son anket göstergeleri, reel GSYH'nin yılın 3. çeyreğinde de 1. ve 2. çeyrekteki gibi devam ettiğini gösteriyor. Genel olarak, ekonomik toparlanmanın özellikle beklenenden daha zayıf dış talep tarafından bastırılmış olsa da devam etmesini bekliyoruz" dedi.

- "Enflasyon oranlarının 2016 ve 2017 yıllarında, toparlanması bekleniyor"

Draghi, Avro Bölgesi'ndeki enflasyon görünümüne de değindi. Enflasyona ilişkin aşağı yönlü riskler bulunduğuna işaret eden Draghi, "Enflasyon oranlarının 2016 ve 2017 yıllarında, beklenen ekonomik canlanmanın, avro döviz kurundaki geçmiş düşüşlerdeki geçişkenlik ve gelecek yıllarda biraz daha yüksek petrol fiyatları varsayımıyla daha fazla toparlanması bekleniyor. Ancak, ekonomik görünüm ve emtia ve finans piyasalarından kaynaklanan riskler mevcut" ifadelerini kullandı.

- "Para politikası tek seçenek olmamalı"

Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avro Bölgesi ülkelerinin para politikası tedbirlerini desteklemesi gerektiğine işaret eden Draghi, "Para politikası tek seçenek olmamalı, tüm ülkeler büyüme dostu maliye politikaları için çabalamalı" dedi.

Toplantıda tüm para politikası enstrümanlarını değerlendirdiklerini dile getiren Draghi, herhangi bir enstrüman için özel bir tercih yapılmadığını ve konuya ilişkin ilgili komiteleri görevlendirdiklerini kaydetti.

- "Çin'deki sorunların henüz küresel güveni etkilediğini düşünmüyorum"

ECB Başkanı Draghi, bankanın politikalarını "bekle-gör" olarak nitelendirmediklerini ancak "çalış-değerlendir" duruşuna sahip olduklarını bildirdi.

Çin ekonomisindeki gelişmelerin Avro Bölgesi'ne etkisine ilişkin soruyu yanıtlayan Draghi, "Çin'deki sorunların henüz küresel güveni etkilediğini düşünmüyorum. Ancak çok büyük bir ekonomideki büyük bir sürpriz dünyada ekonomik güveni etkileyebilir" diye konuştu.

Draghi, sığınmacı krizinin Avrupa ekonomisine etkilerine ilişkin değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Ara