Dolar

32,3922

Euro

34,7852

Altın

2.395,79

Bist

10.208,65

Dünya Engelliler Günü

Dünya Engelliler Günü

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 13:16:24

Dünya Engelliler Günü
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, engelli bireylerin hayata eşit katılımı yönünde kapsayıcı adımlar atılması ve engelli bireylerin toplumsal hayatın içinde eşit bir şekilde var olmasının önünde duran her türlü engelin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Koyunsağan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, engelli bireylerin en önemli sorununun erişim olduğuna dikkati çekti.

Erişimin, sadece fiziksel bir gereksinim olmadığının altını çizen Koyunsağan, şunları kaydetti:

"Erişim dediğimizde bireylerin haklarına erişimini kastediyoruz. Erişim, toplu taşımadan sosyal yaşam alanlarına, eğitimden istihdama kadar birçok konuyu içeriyor. Erişim olmayınca engelli bireyler, en temel hakları olan adaletten faydalanamıyor, oy kullanamıyor, sağlık hizmetlerine ve eğitim hakkına ulaşamıyor. Bu perspektiften bakıldığında erişim hakların anahtarıdır."

Koyunsağan, Sabancı Vakfı'nın desteklediği Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği'nin Engelli Hakları İzleme Raporu'na değinirken, şu bilgileri paylaştı:

"Engelli bireylerin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşama katılımları konusunda çalışmalar yapılmasına ihtiyaç var. Rapora göre, Türkiye'de kentsel mekanların yüzde 81'inde hala engelli rampası bulunmuyor. Şehir içi toplu taşıma araçlarının ise yüzde 73'ünde sesli ikaz sistemi yok. Erişilebilirlik İzleme Sistemi veri tabanında bulunan 1 milyon 525 bin 178 kamu binasının, sadece 3 bin 380'i erişilebilir. Tüm bu veriler, eşit yaşam hakkının önündeki engelleri ortaya koyuyor."

"Engelli bireylerin eşit fırsatlarla yaşama katılmalarını sağlama"nın vakfın öncelikli konuları arasında yer aldığını anlatan Koyunsağan, toplumsal gelişmenin fırsat eşitliği ve katılımla gerçekleştiğine inandıklarını ifade etti.

Koyunsağan, engelli bireylerin hayata eşit katılımı yönünde kapsayıcı adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, "Engelli bireylerin toplumsal hayatın içinde eşit bir şekilde var olmasının önünde duran her türlü engeli ortadan kaldırmalıyız. Devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliği içinde çalıştıkça bu sorunların çözümünün gecikmeyeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara