Dolar

32,2065

Euro

34,8335

Altın

2.416,08

Bist

10.792,53

Dunford'ın Irak ziyareti

Dunford'ın Irak ziyareti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 22:05:07

Dunford'ın Irak ziyareti
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford bir araya geldi.

IKBY Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erbil'de bulunan Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen görüşmede Barzani ile Dunford, Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasındaki işbirliği, Kürt bölgesinin askeri ihtiyaçları, Musul'u kurtarma operasyonu, Suriye'deki gelişmelerle Rusya'nın bu ülkede düzenlediği hava saldırılarını ele aldı.

Açıklamada konuşmasına yer verilen Dunford, Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'e karşı elde ettiği "başarılara" övgüde bulunarak, "ABD ordusu ile Peşmerge arasında güçlü bir işbirliği" olduğunu dile getirdi.

ABD'nin IKBY ile kurduğu koalisyonun ve sağladığı askeri desteğin devam edeceğine vurgu yapan Dunford, şunları kaydetti:

"ABD, Kürdistan'ı bölgedeki istikrarın unsuru, Peşmerge güçlerini de DAEŞ'i dize getiren güç olarak görüyor. Peşmerge, DAEŞ efsanesini bitirmiş ve bu sayede terörizmle mücadele eden uluslararası kamuoyunun güvenini kazanmıştır."

Barzani'nin DAEŞ'e karşı yapılan savaşı iyi yönettiğini ifade eden Dunford, "DAEŞ'e karşı mücadele, Peşmerge güçleri ile ABD ordusu arasındaki işbirliğine dair Sayın Barzani'nin görüşlerini almaya geldim" sözlerini aktardı.

Barzani de ABD hükümeti ve halkının terörizmle savaşında Kürt bölgesine verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek, "DAEŞ, hepimizin ortak düşmanıdır. Bu efsanenin Kürdistan halkı ve Peşmerge gücünün eliyle kırılmış olması bizim için büyük şereftir. DAEŞ'e karşı yapılan savaş kutsaldır" ifadelerini kullandı.

DAEŞ'in tehdit olmaktan çıkması ve ortadan kaldırılması için ortak bir çabaya ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Barzani, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu örgüte karşı mücadelede çok insani ve mali bedeller ödendi. Özellikle Irak ve Suriye'den gelen 2 milyondan fazla sığınmacı Kürdistan bölgesinin yükünü ağırlaştırmıştır. Ancak DAEŞ'ten sonraki süreç de çok önemlidir. Bölgede yaşayan unsurlara DAEŞ'ten sonra bir daha aynı felaketle karşılaşmayacaklarına dair güvence verilmelidir."

Görüşmede ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ve Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammet de hazır bulundu.

Göreve başladıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini İsrail'e gerçekleştiren Dunford, pazar günü Batı Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmişti.

Haber Ara