Dolar

32,4021

Euro

34,7660

Altın

2.434,97

Bist

9.996,47

Diyarbakır'daki patlama

Diyarbakır'daki patlama

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 18:48:53

Diyarbakır'daki patlama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki patlamaya ilişkin, "Bu alçakça saldırının seçimden iki gün öncesinde yapılmasını açık ve net bir şekilde demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla bunu mutlak surette ortaya çıkaracak her türlü titiz, ayrıntılı çalışmayı yapıyoruz" dedi.

Bakan Eker, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy ile valilikte düzenlediği basın toplantısında, saldırının üzerinden Türkiye'de zaman zaman isnatlar yapıldığını söyledi.

"Sonuç itibarıyla mağdur olan ve zarar gören öncelikle oradaki hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızdır ama sonuçları itibarıyla bütün demokrasi ve hepimiz ki sonuçta bu saldırı hepimize yapılmış, tüm demokratik sisteme ve rejime yapılmış bir saldırıdır" diyen Eker, şunları dile getirdi:

"Bunun bilincindeyiz, siyasi sonuçlarının ve hedeflerinin ne olduğunun farkındayız ve o nedenle Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla bunu mutlak surette ortaya çıkaracak her türlü titiz, ayrıntılı çalışmayı yapıyoruz. İnşallah bunu ortaya çıkaracağız. Çünkü bu alçakça saldırının seçimden iki gün öncesinde yapılmasını açık ve net bir şekilde demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz."

- 2 bin 360 polis görevlendirildi

Diyarbakır'da bugüne kadar tüm mitinglerde olduğu gibi dünkü HDP'nin mitinginde de tedbirlerin alındığını ifade eden Eker, 2 bin 360 güvenlik görevlisinin mitingin selamet içerisinde, güvenli şekilde yapılması için görev aldığını, daha önceki benzeri mitinglerde de buna yakın sayıda polisin görev yaptığını belirtti.

Eker, 2 Haziran Salı gününden itibaren HDP'nin yöneticileriyle İl Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimlerinin temas halinde olduğunu, tüm hazırlıkların onlarla koordineli şekilde yapıldığını, onların isteği doğrultusunda tedbirler alındığına işaret ederek, miting alanına girişte dış çemberin kontrolünün emniyet, iç çemberde de HDP'nin belirlediği tertip komitesi tarafından yapıldığını kaydetti.

Tüm bu önlemlere ve tedbirlere rağmen bu menfur patlamanın vuku bulduğunu dile getiren Eker, olaydan duydukları üzüntüyü yineledi.

- Sosyal medyada yer alan haberler

Eker, kamuoyunun, sosyal medya üzerinden enformatik kirlilik yaratılmak suretiyle bir takım siyasi görüşlere veya emellere alet edilmeye çalışıldığına dikkati çekerek, gerek polise gerek hükümete dönük bir takım sosyal medya üzerinden yalan yanlış bilgilerin zaman zaman dolaştığına şahit olduklarını aktardı.

Dün gece sosyal medya üzerinden kan anonsları yapıldığını anlatan Eker, şöyle dedi:

"Halbuki ilgili birimlerden aldığımız bilgi hiçbir şekilde kana ihtiyaç olmadığı, bununla ilgili tüm tedbirlerin alındığı, dolayısıyla bu şekilde bir kan anonsunu gerektirecek ihtiyaç olmadığı yönündeydi. Buna rağmen sosyal medya üzerinden, 'insanlara kan ihtiyacı var, bağışlayın' şeklinde anonslar yapılıyordu. Emniyetin kendi içinde emniyeti kışkırtmak maksadıyla yaralı polisin öldüğüne dair haberler yayınlandı. Belli ki bir kirli el bir karanlık zihin tüm bu olan bitenden bir rant elde etmeye, ortalığı biraz daha karıştırmaya, ölümleri ve acıları biraz daha artırmaya uğraşıyor."

Eker, vatandaşlara, bu tür bütün haberleri ihtiyatla karşılamalarını, resmi makamlardan doğrulanmadığı sürece bunların hiçbirine itibar etmemeleri çağrısında bulundu.

- "Yapılan sağduyu çağrılarını saygıyla karşılıyoruz"

"Yapılan sağduyu çağrılarını saygıyla karşılıyoruz, bu önemlidir. Tüm bu sağduyu ve sükunet çağrıları elbetteki olayların gerçekte daha az zayiatla gerçekleşmesine yol açmıştır, müteşekkiriz ama zaman zaman polise dönük, medyada yayınlanan bir takım görüntüler var. Onlar da doğru değildir" ifadelerini kullanan Eker, patlama sonrasında 2'si zırhlı 5 polis aracının kullanılamaz hale geldiğini dile getirdi.

Eker, "Olaylarda 9 polisten bazıları bıçak darbeleri bazıları da taşla yaralanmış. Birisinin durumu ağır. Yani durumu ağır olan 8 kişiden biri polis" diye konuştu.

Polislerin, olay yeri incelemesi ve yaralıların taşınması yönünde çaba içerisinde olduğunu, yapıcı bir şekilde görevlerini yapmaya çalıştığını belirten Eker, polislerin sanki olayları kışkırtan veya olayları büyütmeye çalışan bir kesim gibi gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi.

- "Saldırının hedefi Türkiye'nin demokrasisidir"

Yarın bir seçim olduğunu hatırlatan Eker, seçimlerle ilgili alınan tedbirleri ayrıntılı şekilde ilgili tüm birimlerle değerlendirdiklerini bildirdi.

Eker, şöyle konuştu:

"Dünkü mitingde yapılan saldırının hedefi Türkiye'nin demokrasisidir, demokrasinin kurallarının işletilemez hale getirilmesidir. Bu nedenle vatandaşlarımızın güvenli şekilde sandık başına gidip, demokratik hakkını kullanmasını, neye inanıyorsa hangi partiye gönül vermişse o parti için gidip serbest şekilde oyunu kullanmasını arzu ediyoruz. Bunun için gereken tedbirler Diyarbakır'da alındı. Vatandaşa çağrımız, dünkü saldırıyı eğer nefretle kınıyor ve karşılıyorsak bu saldırının amacına, hedefine ulaşmasını istemiyorsak yapacağımız tek şey sükunet içerisinde, soğukkanlılık ve cesaretle oyumuzu kullanmaktır. Bu sayede saldırılara en güzel cevabı vermiş olacağız."

- "Tüm vatandaşlarımızın oyunu kullanmasını isteriz"

Diyarbakır'da 3 bin 135 sandıkta, 949 bin 859 seçmenin oy kullanacağını kaydeden Eker, 900 araç ve yaklaşık 9 bin personelin seçimde Diyarbakır'da görev yapacağını ifade etti.

Eker, bu seçimin Diyarbakır'da sükunet içerisinde gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini aktararak, vatandaşları, bunun üzerinden ürkütmeye, korkutmaya, endişeye sevk etmeye kimsenin hakkı olmadığını vurguladı.

Seçimlerin ülkeye ve vatandaşlara hayırlı olmasını dileyen Eker, "Dünkü müessir, hepimizin yüreğini kanatan, derinden etkileyen bu saldırının sonucunda, buna karşı en güzel tepkinin demokratik, barışçıl bir ortamda yapılacak seçim olduğunu bilmeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın bu bilinç ve şuurla hareket ederek, oyunu kullanmasını isteriz" şeklinde konuştu.

Eker, olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

- "Provokasyonlar değil, milli irade kazanacaktır"

Kalkınma Bakanı Yılmaz da meydana gelen olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Bu olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralananlara acil şifa dilediğini ifade eden Yılmaz, "Hangi siyasi partiye hangi gerekçeyle olursa olsun yapılan saldırıları tüm siyasi partilere, bizatihi siyaset kurumuna yapılmış kabul ederiz" dedi.

Yılmaz, demokratik düzenin temel taşları olan partilere yapılan saldırıların aslında demokrasiye, demokratik siyasete yapılmış saldırılar olduğuna işaret ederek, seçime iki gün kala yapılan bu saldırının niyeti açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

"Bu saldırıyı yapan alçak provokatörler, bu seçimin sonucunu etkilemek istemektedir. Buna karşı verilebilecek en güzel cevap sandığa gitmek ve provokatörlerin amaçlarını boşa çıkartmaktır. Türkiye'de provokasyonlar değil, milli irade kazanacaktır" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hiç kimse sosyal mühendisliklerle Türkiye'nin geleceğini tayin edemez. Türkiye'nin geleceğini tayin edecek olan bizatihi halkımızdır, milletimizdir. Halkımıza sandık başına giderek oylarını kullanmaları çağrısında bulunuyorum. Bu olaydan önce böyle bir niyetimiz olmasa bile şimdi gidin. İnadına provokasyonlara karşı koyalım. Kime oy verirsek verelim ki bu herkesin özgür iradesiyle tayin edeceği bir husus. Biz tüm halkımızın iradesine saygılıyız. Tüm partiler demokrasinin unsurlarıdır. Partiler birbirlerinin düşmanı değil, rakibidir. Herkesin iradesini sandığa yansıtması gerekir."

- "Bu provokasyonları boşa çıkaracağız"

Geçmişte Türkiye'de çok olaylar yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, failler ortaya çıktığında bunların ne amaçla yapıldığının görüldüğünü belirtti.

Yılmaz, bu olayın failinin de en kısa sürede tespit edileceğine inandığını, bu konuda yoğun gayret sarf edildiğini, tüm kurumların koordineli çalıştığını aktardı.

"İnşallah failler yakalanacak ve adaletin önünde hesap verecek. Bunu tüm gönlümle yüreğimle temenni ediyorum. Bunu yapanların insanlıktan nasibini almadıklarını da hepimiz ifade etmek durumundayız" ifadelerini kullanan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir tek insanın canı, bir tek insanın hayatı tüm seçimlerden, ideolojilerden, siyasi hedeflerden daha önemlidir. İnancımızın gereği olarak da haksız yere katledilen bir tek insan, tüm insanlık katledilmiş gibi anlam ifade eder. Dolayısıyla bir tek insanın hayatı bile tüm siyasi kaygıların ötesindedir. İnşallah siyaset kurumu olarak, demokrasinin unsurları olarak sükunet ve soğukkanlılık içerisinde bu provokasyonları boşa çıkaracağız."

Yılmaz, bu olayların daha fazla bedel oluşturmaması yönünde gayret eden, halkı sükunete çağıran, kamu düzenini sağlamaya çalışan herkese teşekkür ederek, "Bu konuda tüm siyaset kurumunun, sivil toplumun, medyanın, herkesin el birliği, işbirliği içinde hareket ederek, ülkemizi karıştırmaya, ülkemizde çatışma oluşturmaya, huzurumuzu bozmaya çalışanlara tek bir yürek olarak tepkimizi göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

(Son)

Haber Ara