Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Diyarbakır'da asılan afişe tepki

Diyarbakır'da asılan afişe tepki

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 14:16:06

Diyarbakır'da asılan afişe tepki
Siirt, Mardin ve Batman'da bazı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, DBP'li Yenişehir Belediyesinin, "çocuk gelinlere dikkati çekmek" için billboardlara astığı ve Hazreti Muhammed'e hakaret içeren afişe tepkilerini dile getirdi.

Mescid-i Aksa Cami Eğitim ve Kültür Derneği (MESACİD-DER) Mardin Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Şirin Ersan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunu yapanlara gerekli cezaların verilmesi, bütün toplumun önünde özür dilenmesi ve bu yanlışın üzerine gidilmesini talep etti.

"Son 10 yıldır Peygamber Efendimiz ve İslam'a, Batı'nın ve emperyalistlerin sistematik bir saldırısı var" diyen Ersan, bu saldırılara özellikle bölgedeki Müslümanların en sert tavırlarını ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Ersan, şöyle devam etti:

"Bizi en çok üzen ve derinden yaralayan ise Peygamber Efendimize büyük bir muhabbeti olan ve İslam'a bağlılığı tartışılmaz bir şekilde derin olan Kürt toplumunun yaşadığı, Mekke ve Medine'den sonra sahabelerin en çok metfun olduğu bir yerde Peygamber Efendimizin karikatürize edilmesidir. Bu kabul edilemez. Bunu lanetliyoruz ve kınıyoruz. Seçilenlerin buna dikkat etmeleri gerekiyor. Müslümanların kutsallarını daha fazla oynamamak için gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Bunu yapanlara gerekli cezaların verilmesi ve bütün toplumun önünde özür dilenmesi ve bu yanlışın üzerine gidilmesini talep ediyoruz."

- Batman

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdulkadir Demir de hassas bir süreçte belediyenin böyle bir afişi astırmasının kabul edilebilir bir tarafının olmadığını söyledi.

Bu afişlerin daha önce Fransa'da bir dergide yayınlandığını anımsatan Demir, bu afişlerin dini hassasiyetlerin yüksek olduğu ülke ve bölgede astırılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Demir, "Belediye yetkilileri bu yanlışlarını da kısa süre içerisinde halkın göstermiş olduğu tepkiden dolayı kaldırdılar. İnsanların hassasiyetlerine herkesin özen göstermesi gerektiğine inanıyorum. Kabul edilebilir bir şey değil. Bunu hiç kimse de kabul edemez" diye konuştu.

-Siirt

Siirt'te vatandaşlardan Çetin Ensaroğlu, karikatürü asanları İslam ve Müslümanlığa davet ettiklerini aktardı.

Afişin bilinçli bir şekilde hazırlandığını, Müslüman bir ülkede yapılan sinsi bir oyunun parçası olduğunu anlatan Ensaroğlu, Müslüman ülkesinde peygambere yapılan bu hakareti ve saygısızlığı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Müslüman ülkede böyle bir şeyin yapılmasını uygun bulmadıklarına dikkati çeken Ensaroğlu, "Peygambere hakaret eden karikatürü çizen ve o karikatürü billboardlara asanlar Müslümanları sınamaktadır. Onun için biz bunu yapanları İslam'a ve Müslümanlığa davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Abdulkerim Dengin ise bölgede İslami kesimi dindar insanları galeyana getirip kendilerinin mağdur duruma düşürmeye çalıştıklarını, bunun başka hiçbir açıklamasının olmadığını kaydetti.

Dengin, "Çünkü internet sayfalarında o karikatürü herkes bulabilir. Bilinçli olarak kendilerini seçim öncesi mağdur duruma koymak istediler. Sonradan afişi sahiplendiler. Göstermelik olarak 'hayır böyle değildir' demeleri inandırıcı gelmiyor. Çünkü bunu kim olursa olsun bilir" dedi.

Suat Bilim de asılan karikatürün rahatsız edici olduğunu belirtti.

Karikatürün tüm Müslümanlara yapılan bir hakaret olduğunu aktaran Bilim, Danimarka'da bir karikatürist tarafından çizilen bu karikatürün yayınlanmasından sonra, tüm Müslümanları tepki gösterirken böyle afişe gerekli tepkinin fazla olmadığını vurguladı.

Müslümanların bu tür olaylara tepki göstermemesi halinde benzer olayların artacağını savunan Bilim, halkı bu tür zihniyetlere karşı uyanık olmaya davet etti.

Vatandaşlardan Nedim Yıldız ise 80 yaşında olduğunu ve ömrünün son deminde böyle bir hakareti kaldıramadığını kaydetti.

Yıldız, şunları söyledi:

"Onlar insan değil ki, insanlıktan anlamıyorlar ki, insanları savunsunlar. Onlar da insaniyetlik olsaydı bu bölge halkının değerlerine ve inançlarına saygı gösterir öyle yapmazlardı. Amaçları ortalığı bozmaktır. Onların hareketi bitti, onlara hayat kalmadı. Şimdi bizim değerlerimize saldırıyorlar. İnşallah bu seçimde de istediklerini alamazlar, Allahın izniyle alamayacaklardır, hiç alamayacaklar. Bu bölge halkının önünde ne oldukları açık bir şekilde ortaya çıktı ve halk artık onları destekleyemeyecek."

Diyarbakır'da DBP'li Yenişehir Belediyesi, çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara asılan afişi, tepkiler üzerine kaldırmış, afişle ilgili sorumluluğu bulunduğu tespit edilen bir kişinin görevden alındığı açıklanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tepkilere neden olan afişle ilgili belediye yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Haber Ara