Dolar

32,3650

Euro

34,5694

Altın

2.383,59

Bist

10.045,74

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Malezya'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Malezya'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 13:29:42

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Malezya'da
" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "'Benim teröristim iyi, seninki kötü' diyemezsiniz. 'İslamcı olan iyi, seküler kötü, bana dokunmayan iyi' diyemezsiniz. Bir terör örgütü diğeriyle savaşıyor diye iyi olamaz. Ne yazık ki bugün temel anlayış bu. Böyle olduğunda terör kazanıyor demektir. Bizim DAEŞ ile mücadelede destek verdiğimiz koalisyon içindeki bazı ülkelerde bile bu anlayış hakim" dedi.

Çavuşoğlu, Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde öğrencilere "Türk Dış Politikası: Fırsatlar ve Meydan okumalar" başlıklı konferans verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir süre bu üniversitede öğretim görevlisi olarak bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, burada ders vermenin kendisi için özel önem taşıdığını söyledi ve Davutoğlu'nun selamını iletti.

Çavuşoğlu, Türk dış politikasının karşılaştığı en büyük meydan okumaların Ortadoğu bölgesinde Suriye, Irak, Yemen ve Libya'daki siyasi istikrarsızlıklar olduğuna işaret ederek, DAEŞ terör örgütünün ismini kimse duymamışken Türkiye'nin terör örgütü listesine aldığını belirtti. Avrupa'da ise ırkçılık, göçmen karşıtlığı, islamofobi ile mücadele ettiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin din, mezhep ve ırk ayrımı yapmadan tüm Suriyeli ve Iraklı mültecilere ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Çavuşoğlu, teröristleri "radikal" ya da "İslamcı" diyerek ayırmanın yanlışlığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"'Benim teröristim iyi, seninki kötü' diyemezsiniz. 'İslamcı olan iyi, seküler kötü, bana dokunmayan iyi' diyemezsiniz. Bir terör örgütü diğeriyle savaşıyor diye iyi olamaz. Ne yazık ki bugün temel anlayış bu. Böyle olduğunda terör kazanıyor demektir. Bizim DAEŞ ile mücadelede destek verdiğimiz koalisyon içindeki bazı ülkelerde bile bu anlayış hakim."

Meydan okumaların yanında fırsatlar da bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Güneydoğu Asya'da Türkiye'nin temsilcilik sayısının arttığını, Laos, Fiji ve Papua Yeni Gine'de de temsilcilikler açılacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin uluslararası organizasyonlarda aktif olarak yer aldığını, kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nin geniş bir gündemi ele alacağını, Mart 2016'da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin de Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenleneceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in sorunların üstesinden gelemediğini, İslam dünyasını temsil etmediğini dile getiren Çavuşoğlu, örgütün dünyada değişen güç dengesini, Latin Amerika, Asya ve Afrika'da yükselen güçleri yansıtmadığını ve reformun şart olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, İslam dünyasının sorunlarını çözmek için Malezya, Endonezya, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerin işbirliğini yapması gerektiğini kaydetti.

Dersin ardından üniversitedeki Türk öğrencilerle buluşan Çavuşoğlu, öğrencilerle bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çavuşoğlu'nun bugün ayrıca Yeni Zelandalı mevkidaşı Murray McCully ile görüşmesi ve ASEAN 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gala yemeğine katıldıktan sonra Malezya'dan ayrılması bekleniyor.

Haber Ara