Dolar

32,4641

Euro

34,7361

Altın

2.424,09

Bist

10.045,74

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsviçre'de

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsviçre'de

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 18:58:04

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsviçre'de
İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, "Türkiye ile olan ilişkilerimize verdikleri önemi vurgulayarak, "Karşılıklı ilişkilerin yanı sıra bizim için çok önemli bir konu da karşılıklı siyasi diyaloğumuzu sürdürmek, gerek Türkiye'deki gerekse bölgedeki konuları birlikte çalışmak." dedi.

İsviçre'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu, mevkidaşı Burkhalter başkent Bern'de resmi konutun girişinde karşıladı. Mevkidaşlar, konutun bahçesinde bir süre baş başa dolaşıp, sohbet ettiler, daha sonra heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter, Çavuşoğlu ile son 6 ayda 3. kez buluştuklarını belirterek, ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Burkhalter, dünyada çok önemli olayların yaşandığı bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, "Türkiye ile olan ilişkilerimize çok çok önem veriyoruz. Bugün geçmişte olduğundan daha fazla önem veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmede Suriye ve diğer bölgesel konuların da ele alındığını dile getiren Burkhalter, "İsviçre'nin Türkiye'ye sığınmacılarla ilgili konularda yardımcı olduğunu, geri kabul anlaşmasına yönelik iki ülke arasındaki iş birliğinin süreceğini" ifade etti.

Terörle mücadele konusundaki iş birliğinin ve ekonomik ilişkilerin de görüşüldüğünü anlatan Burkhalter, "Karşılıklı ilişkilerin yanı sıra bizim için çok önemli bir konu da karşılıklı siyasi diyaloğumuzu sürdürmek. Gerek Türkiye'deki gerekse bölgedeki konuları birlikte çalışmak." ifadesini kullandı.

- "15 Temmuz darbe girişimini bir kere daha kınadık"

Burkhalter, mevkidaşı Çavuşoğlu'na, 15 Temmuz darbe girişimini bir kere daha kınadıklarını söylediğini aktararak, ayrıca FETÖ'nün darbe girişiminden zarar görenlere de desteklerini ilettiklerini kaydetti.

Darbe girişimi hakkında konuşulacak çok konu olduğunu belirten Burkhalter, bunlardan birinin de idam cezası olduğunu söyledi. Burkhalter, Türkiye ile idam cezasının kaldırılması konusunda geçmişte birlikte çalıştıklarını belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Protokolü bünyesinde Türkiye bu konuda kesin bir şekilde anlaşmaya varmıştı. Birleşmiş Milletler bünyesinde de aynı konuda anlaşmaya varılmıştı. Son günlerde idam cezasının geri gelmesiyle ilgili konuları da konuştuk. İdam cezasıyla ilgili Türkiye ile diyaloğu sürdürmek ve canlı tutmak gerekiyor." diye konuştu.

- "OHAL uygulamasını gayet iyi anlıyoruz"

OHAL'in süresi ve uygulama alanları konusunun da gündeme geldiğini bildiren Burkhalter, "Böylesi özel bir dönemde OHAL yasasının uygulanmasını gayet iyi anlıyoruz. Ama böylesi bir durumun insan hakları ya da yasaların önüne geçmemesini de düşünüyoruz." dedi.

Burkhalter, İsviçre'nin Suriye ve diğer uluslararası konularda arabuluculuk görevine devam edeceğini de vurgulayarak, "Suriye'deki durum günümüzde bir ahlaki başarısızlık, moral başarısızlık olarak gözüküyor ve barışa yaklaşamadığımızı gösteriyor. İsviçre bu konularda çalışmalarına devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün İsviçre'deki faaliyetleri ve bu konuda İsviçre hükümetinin atacağı adımlar konusundaki bir soruya da Burkhalter, "Yaptığımız işlemler durumun gerektirdiği ölçüde oluşuyor. DEAŞ ve El Kaide dışında kara listeye almış olduğumuz bir örgüt yok. Bir kurum ve kişi herhangi bir şekilde eylem gerçekleştirirse o eylemin gerektirdiği işlemi yapıyoruz." diye cevap verdi.

Bakan Çavuşoğlu, düzenlenen basın toplantısının ardından İsviçre'deki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etti. Çavuşoğlu, bu sabah başkent Bern'de büyükelçilikte Türk Toplumu temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Haber Ara