Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaşanan

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaşanan gelişmeler ve yankıları' başlıklı haberleri derleyerek tekrar yayımlıyoruz. Saygılarımızla AA

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 16:47:42

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaşanan
Batı Şeria'da 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğu öldüren İsrail askerleri, Doğu Kudüs'te de "bıçaklı saldırı girişiminde bulundukları" iddiasıyla, bir Filistinliyi öldürdü, bir kadını ise yaraladı.

Kudüs'te 44 Yahudi yerleşimcinin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdiği bildirildi. Kudüs İslami Vakıflar Medya Koordinatörü Firas ed-Debs, "44 Yahudi yerleşimci İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdiğini belirtti.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısını "İsrail'in bölgedeki gerginliğin artması ve işlerin karışması yönündeki isteğini gösteriyor" şeklinde değerlendirdi. Ebu Zuhri, İsrail'i "ahmakça hareketler ile gerginliğin devam etmesi" konusunda uyardı.

İsrail askerlerinin Gazze sınırında gösteri yapmak isteyen Filistinlilere müdahalesinde 12 kişi yaralandı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki gösterilere, gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiğini belirtti.

- Filistin Kızılayına saldırılar

Filistin Kızılayı, ekiplerinin İsrail askerlerinin saldırılarına maruz kaldığını açıkladı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sağlık ekiplerimiz, 3 Ekim'den bu yana İsrail askerleri tarafından 53 saldırıya maruz kaldı. Bu saldırılarda 37 ambulans görevlisi yaralanırken 20 aracımız zarar gördü. Ambulanslarımız yaralıların bulunduğu bölgelere ulaşmak isterken 24 defa engellendi" ifadesi kullanıldı.

Arap Birliği daimi temsilcilerinin, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını ele almak üzere olağanüstü toplanacağı bildirildi. Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli, yaptığı basın açıklamasında, "Arap Birliği, Filistin'in talebi doğrultusunda Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinde olağanüstü toplanmaya karar verdi" ifadesini kullandı.

- İsrail 13 yaşındaki çocuğu öldürdü

Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan olaylarda 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğun öldüğü, 75 kişinin yaralandığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerleri tarafından Ramallah yakınlarında başından vurulan 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğun, getirildiği hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Filistinli Ahmed Şerake (13) için düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın El-Halil kentinde "Yahudi yerleşimcileri bıçaklama girişiminde bulunduğu" iddiasıyla 2'si kadın 3 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, gece saatlerinde Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde, 14'ü Hamas üyesi olduğu iddiasıyla 33 kişi gözaltına alındı. Doğu Kudüs'ün farklı semtlerinde de bugün 4'ü çocuk 17 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İsrail polisi, Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'nin Rahet kenti sorumlusu Şeyh Yusuf Ebu Cami'yi gözaltına aldı.

İsrail'in kuzeyindeki Hadera şehrinde Filistinli bir sürücünün bir kadın askere çarptıktan sonra aracından inerek üç kişiyi bıçakladığı bildirildi. İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinli bir sürücünün kadın bir askere çarptıktan sonra aracından inerek üç kişiyi bıçakladığını, yaralananlardan birinin durumunun ağır olduğunu ve saldırganın olay yerinde polis tarafından yakalanarak gözaltına alındığını" belirtti. İsrail basınında çıkan haberlerde ise "saldırganın Ummul Fehm şehrinde ikamet eden 20 yaşında İsrail vatandaşı bir Arap olduğu" öne sürüldü.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden ülkenin güneyine roket atıldığını iddia etti. Ordudan yapılan açıklamada, roketin İsrail'in güneyinde boş bir alana düştüğü, ölen veya yaralanın olmadığı belirtildi.

Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk, Gazze'den atılan roketlerin İsrail ile mücadeleyi başka bir boyuta taşıyacağını söyledi. Merzuk yaptığı yazılı açıklamada, "Sosyal paylaşım sitelerinde roket atılması yönünde çağrılar yapılıyor. Bu, rotadan sapmaya ve Batı Şeria ile Kudüs'teki 'intifadanın' başka bir alana taşınmasına neden olur" ifadesine yer verdi. "Kudüs intifadasında" tüm ilginin Batı Şeria ve Kudüs'teki halkın hareketi üzerinde olması gerektiğini belirten Merzuk, Filistin ulusal diyalog görüşmelerinin de sadece intifadayı başarıya ulaştırma amacı taşıması gerektiğini kaydetti.

- Doğu Kudüs'te bir Filistinli daha öldürüldü

İsrail polisinin, Doğu Kudüs'te "bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu" iddiasıyla bir Filistinliyi vurarak öldürdüğü bildirildi. İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld yaptığı yazılı açıklamada, "(Mescid-i Aksa'nın) Aslanlı kapı yakınlarında bıçaklama girişimi oldu. Saldırgan polislere bıçak çekmesinin ardından olay yerinde vuruldu. Olay yeri polis tarafından kapatıldı" ifadelerini kullandı.

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te "polisi bıçaklayarak hafif yaraladığı" iddia edilen Filistinli bir kadın da vurularak yaralandı. İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld yaptığı açıklamada, "Filistinli kadın saldırgan bir polisi bıçaklayarak hafif yaraladı. Çevredeki polisler tarafından saldırgan vuruldu" denildi.

İsrail yönetimi, "Yahudi bayramları" nedeniyle 2 hafta aradan sonra Gazzeli ailelerin, İsrail hapishanelerindeki yakınlarını ziyaret etmesine izin verdi.

Gazze Şeridi'nde "İsrail adına casusluk" yapmakla suçlanan bir kişiye 11 yıl hapis cezası verildiği bildirildi.

Haber Ara