Dolar

32,4319

Euro

34,8184

Altın

2.404,11

Bist

10.208,65

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-26 17:32:37

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Merkel, görüşmede, son günlerdeki terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlar ve şehit edilen güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti.

Merkel'in, "Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu, Türkiye'yi, gerek PKK gerek DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde desteklediklerini" ifade ederek teröre karşı alınan önlemler bağlamında Türkiye ile hem ikili düzeyde hem de NATO çerçevesindeki mevcut işbirliğini sürdüreceklerini söylediği kaydedildi.

Başbakan Davutoğlu'nun da PKK ve DAEŞ'in son günlerde Türkiye'ye yönelik terörist saldırıları, DHKP/C dahil söz konusu terör örgütlerine karşı yürüttükleri çok yönlü faaliyetler ve uluslararası hukuku temel alan sınır ötesi harekat hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Türkiye'nin Suriye'de krizin başından bu yana üstlendiği büyük insani yüke değinen Davutoğlu'nun, bu yükün paylaşımı, Suriye kaynaklı tehditler ve terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin ve müttefiklerin Türkiye ile dayanışmasının önemini vurguladığı ifade edildi.

Başbakanlık kaynakları, görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:

"Bazı Alman bakanların ülkemizdeki Çözüm Süreci'ne ilişkin beyanlarına atıfla Türkiye'nin bir yandan çözüm ve demokratikleşme yönünde adımlarını sürdürürken, diğer yandan ulusal güvenlik ve kamu düzenini koruma yönündeki kararlılığını taviz vermeksizin devam ettireceğini, bu kapsamda terörle mücadele alanında ihtiyaç duyulan her tedbirin alınacağını, lüzum görüldüğü zaman sınır ötesi harekatın da devam edeceğini vurgulamıştır. Şansölye Merkel de bu tutumumuzu memnuniyetle karşıladığını ve önemsediğini belirtmiştir."

Merkel'in ayrıca her iki müttefik ülkenin karşı karşıya bulunduğu terörizm tehditleri ve yasa dışı göç hareketleri konusunda danışma ve işbirliğinin artırılması amacıyla iki ülke içişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak çalışma başlatmasını önerdiği, Başbakan Davutoğlu'nun da bu öneriyi desteklediği belirtildi.

Davutoğlu'na verdiği bilgiler için teşekkür eden Merkel'in, dile getirilen önemli hususları Almanya Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı'nın da dikkatine getireceğini söylediği vurgulandı.

Haber Ara