Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-24 09:42:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "PYD ve YPG, bunların hepsi terör örgütüdür, bize göre. Amerika, bu işte şu anda bedel ödemiyor, bedel ödeyen biziz ve PYD'nin yaptıklarını da YPG'nin yaptıklarını da bilen de biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde..." dedi.

Bayram namazını Emirgan Hamid-i Evvel Camisi'nde kılan Erdoğan, namaz sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde mültecilere ilişkin Türkiye'ye 1 milyar avro yardım konusunda, bunun ne kadar zamanda uygulamaya gireceğini bilemediklerini aktararak, "Bizim şu anda biliyorsunuz 7,5 milyar dolara ulaştı. Bize gelen yardım ise 420 milyon dolar civarındadır. Böyle bir kararın alınmış olması isabetlidir. Çünkü aslında bu Avrupa Birliği'nin bugüne kadar atmış veya atacak olduğu bir adımdır. Temennim odur ki sadece Türkiye'nin sorunu değil bu sorun, tüm dünyanın sorunu. Şu anda bazı olumlu adımlar atılıyor ama bunun icrası bizim için çok çok önemli. İcrayı gördüğümüz anda biz de tabii bundan Türkiye olarak memnun oluruz. Bu süreci bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Edirne'de Avrupa ülkelerine geçmek için bekleyen sığınmacılara ilişkin bir soruya karşılık da Erdoğan, bu konuyla ilgili Vali ile de gerekli görüşmeleri yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili olarak da bizler yani uluslararası gerek göç, gerekse mülteci sorunlarını değerlendirmek suretiyle adımlarımızı atıyoruz. Ama farklı ülkelerin yaptığı zulmü de yapmak istemiyoruz. Onları insani bir yaklaşım içerisinde değerlendirmek suretiyle ya kendi ülkelerine tekrar geri göndermek veyahut da belli bir süre buralarda misafir etme gibi adımları atmış durumdayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Cizre'de İlçe Seçim Kurulu, bazı mahallelerde seçim sandıklarının taşınması kararı aldı. Seçim güvenliği açısından bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya da "Ama orada taşımalı sistemle bunu karıştırmayalım. Yani birleştirme, sandıkların birleştirilmesi diye bir karar almış durumdalar. Ki bu bir yerde seçim güvenliğini sağlayabilmeye yönelik bir adımdır. Bu farklı ilçe ve illerden de gelebilir" yanıtını verdi.

- "Bu yanlış bakışı tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum"

ABD'nin YPG'yi terör örgütü olarak görmediği yönündeki ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasının sorulması üzerine Erdoğan, bu açıklamayı yanlış bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunu baştan beri söylüyorum. PYD ve YPG, bunların hepsi terör örgütüdür bize göre. Amerika bu işte şu anda bedel ödemiyor. Bedel ödeyen biziz. PYD'nin, YPG'nin yaptıklarını da bilen biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde... Bunları da biz terör örgütü olarak görüyoruz. Zaten, Avrupa Birliği de PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiştir, ilan etmiştir. Tüm bunlara karşı tabii Amerika'nın çok daha farklı yaklaşması ve bir model ortak olarak Türkiye'nin bu yaklaşımını bir kenara koyması düşünülemez. Ama bu tür yaklaşımlar olduğu zaman bunlar bizi ciddi manada tabii üzmektedir. Çünkü bunlar yanlış bir yaklaşım. Biz bu terör örgütlerinin elinde onların silahlarını gördüğümüz zaman ciddi manada rahatsız oluyoruz. Biz aynı zamanda NATO'da beraberiz. Orada da stratejik ortaklığımız var. Bunları şöyle bir değerlendirmeye aldığımız zaman bu atılan adımlar hakikaten üzücü. Öyle zannediyorum ki Sayın Başbakan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Obama ve diğer bu tür ortaklarla görüşmeleri olacak. Orada bunları da zaten birebir işleyeceklerdir."

(Bitti)

Haber Ara