Dolar

32,3630

Euro

34,9070

Altın

2.386,90

Bist

10.276,88

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 23:50:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli iradeye herkes saygı gösterecek. Seçim yapılacak, sandıktan çıkan netice diyeceğiz ki bu milletin iradesidir. Milletin iradesine hep birlikte saygı duyalım" dedi.

A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Türkiye'nin 13 yıllık hızlı dönemi geride kaldı. Yeni dönemde neleri sorun olarak görüyorsunuz?" sorusu üzerine, eğitim konusunda özellikle fiziki altyapı çalışmalarının devam ettiğini, dershanelerle ilgili olayın çözüldüğünü, İstanbul'daki servisçilerin plaka sorunu olduğunu, bu konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüştüklerini ve UKOME üzerinden çalışma yapıldığını anlattı.

Türkiye'deki havalimanı sayısının 26'dan 55'e çıktığını, bu yatırımların vatandaşa ulaşım noktasında ciddi bir rahatlama getirdiğini, 79 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılırken, Başbakanlığı döneminde bu yollara 17 bin 900 kilometre ilave yapıldığını ifade eden Erdoğan, Marmaray'dan sonra Türkiye'nin sınıf atladığını kaydetti.

Avrasya Tüneli'nin de önümüzdeki yıl açılacağını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşasının hızla devam ettiğini, bağlantı yollarıyla birlikte Asya ve Avrupa 3. havalimanıyla bütünleşeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. havalimanının kredi anlaşmasının da imzalandığını anımsattı.

Erdoğan, " 'Bunun kredisi nerede?' diyenler gördü. Devlet, özel sektör bankaları, herkes birlikte imza koydu. Bu şekilde şu anda daha da süratle devam edecek. 3. havalimanının açılışı, Türkiye'nin dünyadaki konumunu çok daha farklı hale getirecek. Zannediyorum 2018'in ilk çeyreğinde ilk etabı bitmiş olacak. 6 pist 114 körük olacak, bunların bazılarına çift yanaşma imkanı verilerek körük sayısı 140'a çıkacak" diye konuştu.

3. havalimanı açıldığında yıllık yolcu kapasitesi 90 milyon, tamamı açıldığında 150 milyona ulaşacağını, hatta 200 milyona çıkarma imkanı olacağını belirten Erdoğan, bunun turizmde Türkiye'nin nereye geleceğini gösterdiğini, bu nedenle İstanbul'un özellikle bu konudaki altyapısının süratle hazırlanmasının önemini vurguladı.

Körfez Geçiş Projesi'ne de değinen Erdoğan, İstanbul-İzmir yolunun 2,5 saate ineceğini, Kanal İstanbul Projesi'nin devam ettiğini, boğazların çevre tehdidinden büyük ölçüde kurtarılmış olacağını aktardı.

- 1 Kasım

1 Kasım Pazar günü yapılacak seçimlerden nasıl bir sonuç temenni ettiğinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Vatandaşımdan özellikle isteğim şudur; Biz tek millet olmalıyız ama bu tek millet kavramının içinde bu ülkenin değerlerine saygı duymayanların yaklaşımları yok. Tek millet değimiz zaman Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Boşnak'ı, Roman'ı, Arnavut'u, Gürcü'sü hepsi bunun içinde, 78 milyonun tamamı. Tek millet budur. Yaklaşımımız bu. İkincisi tek bayrak. Bizim bayrağımız belli. Rengi şehidimizin kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehidimizin sembolü. Bunun dışında bir bayrak tanımıyoruz ama 'bu ülkede bizim bayrakla derdimiz yok' diyenler kendileri. Affedersiniz o malum teröristlerin cenazelerinde tabutların üzerine serdikleri paçavra belli. Nasıl bir bayrak oraya koydukları ortada. Onun için de kalkıp bu ülkede aydın geçinen karanlıklar var. Bu oyuna da gelmeyelim, burada dikkatli olmaya mecburuz. 100 tane aydın çıkmış ve onlar bize karşı saldırıya geçiyor. Sen oradan 100 tane çıkarsan, 500 tane de onun karşısında aydın çıkar ve nitekim onlar da gerekli cevabı verdi. Az önce saydığım o milletin vatanıdır. Siz burada gelip de operasyon yapamazsınız. 'Şurası benim'. Adam ne diyor? 'Amed'. Ne demek Amed? Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamı 7 siyasi bölge olarak bugüne kadar böyle gelmiş. O bölge, bilmem ne bölge... Yeni operasyonlar yapamazsınız, yaptırmayız. Bu tür hesabın içinde başkaları da oldu, gereken cevabı hep aldılar ama biz buna müsaade etmeyeceğiz. Neymiş o paralel devlet, bilmem ne devleti... Yok böyle bir şey. Biz bu paralel devlet yapılanmasına falan müsaade etmeyiz. Devletin içinde devlet, müsaade etmeyiz. Onun için bizim rabiamız budur diyorum; Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Milli iradeye herkes saygı gösterecek. Yarın seçim yapılacak, sandıktan çıkan netice diyeceğiz ki bu milletin iradesidir. Milletin iradesine hep birlikte saygı duyalım. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için 2023 hedefimizi, 2053, 2071'i unutmayalım. Biz böyle bir hedefe odaklanmalıyız."

- Sandık güvenliği

Sandık güvenliğine ilişkin soru üzerine ise Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda yürütülen soruşturmaların bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Yani bu diyelim ki herhangi bir ölü ve o sandıkta malum partiden başka kimseye oy çıkmaması ve full çıkması, halbuki orada o kadar insan da yok ama onların yerine de oradaki malum yapı oyları kullanmış. Böyle yüzlerce sandık ne yazık ki böyle bir tabloyla Güneydoğu'da bizlere bir netice verdi. Tabii şu anda devlet bu konuyla ilgili tedbirlerini alıyor. Vatandaş da buna sahip çıkması lazım. Siyasi partilerin sahip çıkması lazım. Ben açık söyleyeceğim sadece iktidar partisiyle malum partinin ikisinin ortada olduğu bir siyaset zemini olmaz. Diğer, ana muhalefet de diğer parti de buralarda sandıklara yani elemanını vermesi lazım sahip çıkması lazım. Bütün siyasi partilerin sahip çıkması lazım. Bütün siyasi partiler sandık kurullarını, üyelerini vermemiş olursa o zaman tabii ki o malum parti kalkar sandıkları kendisi istediği gibi yönlendirir istediği gibi oralarda adeta bir işgal sürdürür. Buna fırsat vermemek gerekir. Bundan sonra da oradan gelen neticeler niye böyle geldi deme hakkımız da yok. AGİT magit, bunların böyle bir derdi de yok. Onlar kalkar sadece şunu söyler, 'Filanca siyasi parti televizyonları bu kadar fazla kullanıyor, 'Bunlar gazetelerde şu kadar fazla yer alıyor' filan falan... Tamam da cebren yapılan bu uygulamaları niye rapora yazmıyorsun? Bunlar niye yok?"

- Camilerde oy kullanma

Yurt dışından seçime katılımın 2-3 gün öncesine kadar 1 milyon 230 bin civarında olduğunu aktaran Erdoğan, bunun iyi bir oran olduğunu, daha da artabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yüksek Seçim Kurulunun aslında atması gereken bir adım vardı. Bu adım atılmış olsaydı daha da yükselebilirdi. Sadece büyükelçilikler, başkonsolosluklar vasıtasıyla değil, mesela Diyanet'in camileri var. Türkiye'de bile geçmişte camilerde biz oy kullanırdık. Şimdi orada da yani okul vesaire bu tür imkanlar olmadığına göre, bu camilerde oy kullanma şansı verilebilseydi, uygun camiler noktasında söylüyorum o zaman 4 saat 5 saat mesafeden oy kullanmaya vatandaş gelmeyecekti. Kuyruklarda da saatlerce beklemeyecekti. İcabında 7 saat, 8 saat, 10 saat bir oy kullanmak için zaman kaybeden insan oluyor. Bunu duyanlar da ne yapıyor? Gelmiyor. Yani 'ben bu kadar bekleyemem' diyor ve gelmiyor ama bu camiler devreye sokulmuş olsaydı o zaman belki yarım saat, 1 saat mesafeden gidecekti. Hem böyle bekleme de olmayacaktı oyunu kullanma imkanı olacaktı. Sandık noktasında sandık sayılarını da artıracaksın. Olay bu kadar basitti ama bunu yapamadık. Temenni ederim ki bundan sonraki seçimlerde ilk seçimlerde çok daha azdı, ikincide biraz daha toparlandı bu iş, şimdi daha da toparlanmış oldu, bundan sonraki seçimde inşallah bu cami olayını dikkate almak suretiyle buralarda da bir oy kullanma şansı doğarsa, buna bir fırsat verilirse o zaman kesinlikle ben bu oranın yüzde 60'ın, 70'in üzerine çıkacağına inanıyorum."

(Bitti)

Haber Ara