Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 00:23:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki patlamanın seçimden iki gün önce olmasının, seçime ciddi manada gölge düşürdüğünü belirterek, "Seçimi öyle veya böyle yapacağız. Bütün güvenlik tedbirler daha da artırılmak suretiyle bu seçimi en iyi şartlarda inşallah gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz" dedi.

Erdoğan, A Haber'deki "Cumhurbaşkanı ile gündem özel" canlı yayınında soruları yanıtladı.

HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamayla ilgili sorular üzerine Erdoğan, İçişleri Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Diyarbakır Valisi ile yaptığı görüşmeler neticesinde 2 ölü ve 100'e yakın yaralı olduğu bilgisinin geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temennimiz ağır yaralıların şifasını bulmasıdır. Rab'bim ölenlere rahmet, yaralılara da şifalar versin. Miting esnasında iki ayrı noktada patlama söz konusu oluyor. Bir trafonun önünde olan bir bölgede, simitçinin olduğu söyleniyor. Bir de 40-50 mesafede de bir çöp kutusunda kurulu olduğu söyleniyor" diye konuştu.

Ankara'dan uzman ekiplerin bölgede çalışma yapacaklarını belirten Erdoğan, bu işin nereden, nasıl kaynaklandığının incelenip, sonuca varılacağını kaydetti.

Şu anda yapılacak tespitlerin erken olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan önce de kendilerini üzen durumlar yaşandığını, Siirt'te bir muhtarın, Şırnak'ta iki kişinin öldürüldüğünü hatırlattı.

Erdoğan, daha önce yaşanan ölüm olayları da düşünüldüğünde sürecin maalesef çok olumsuz yanlarının olduğunun görüleceğini belirterek, "Fakat bugünkü olayın tam seçimin iki gün öncesinde olması, seçime ciddi manada bana göre gölge düşürdü. Seçimi öyle veya böyle yapacağız. Bütün güvenlik tedbirler daha da artırılmak suretiyle bu seçimi en iyi şartlarda inşallah gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz" diye konuştu.

Herkesin, tahriklere gelmeden, demokratik hakkını en ideal şekilde pazar günü kullanmaya kendini hazırlamasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi partilerin de tabanlarına daha da farklı şekilde sükunet ve suhuleti telkin etmesi gerektiğini söyledi.

Bunlar yapılarak, pazar günkü seçime çok büyük bir katılım sağlanması gerektiğine işaret eden Erdoğan, "Yaklaşık bir saate yakındır HDP Eş Başkanını arkadaşlarıma arattırıyorum. Kendilerine ulaşamadıkları için henüz bir geçmiş olsun temennimizi iletemedik ama böylece gerek şu yayın vasıtasıyla bunu iletmiş olalım, aynı zamanda zaten Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan da bu konuyla ilgili açıklamamızı yaptık" şeklinde konuştu.

- "Hedef seçimi gölgelemek"

Biri soru üzerine Erdoğan, saldırının hedefinin, seçimi gölgelemek olduğunu ifade ederek, çözüm sürecine gölge düşürmek isteyen bazı gruplar bulunduğunu söyledi.

Hükümetin ve kendisinin çözüm sürecine sahip çıkacaklarını hep söylediklerini dile getiren Erdoğan, "Bundan taviz vermek mümkün değil. Olan olay nedir, ne değildir? Saldırı mıdır, çok daha farklı bir eylem midir? Bunları şu anda Ankara'dan gelecek uzman ekibin araştırmaları ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum" dedi.

- "Güvenlik güçleri azami ölçüde tedbirleri alır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yarın ve seçim gününe yönelik bir provokasyon endişeniz var mı?" sorusu üzerine de bunun, yalnızca bu seçimler için değil, her zaman beklendiğini söyledi.

Genelde güvenlik güçlerinin azami ölçüde tedbirler aldığını anlatan Erdoğan, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde seçimler öncesinde bu tür olaylara rastlanabildiğini belirtti. Erdoğan, "Ama temennimiz odur ki biz bu işi hele hele bugünkü olaydan sonra adedi artmasın, yaralılar da şifa bulsun" diye konuştu.

- "Herkesin milli iradeye saygı duyması gerekir"

"Seçimleri kimin kazanacağından çok bir partinin barajı aşıp aşmayacağı konusuna odaklanıldığı görülüyor. HDP'nin barajı aşıp aşmaması Türk siyasetini nasıl etkiler" sorusuna da Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanı olarak bu konuda hangi siyasi partinin barajı aşması, aşmaması iyi olur bunu değerledirme durumunda değilim. Benim sadece demokraside bildiğim, öğrendiğim, milli iradenin tayin yetkisidir. Herkesin milli iradeye saygı duyması gerekir. Özellikle bizim 2002 Kasım seçimlerinden itibaren yürüdüğümüz bir süreç var. Biz parlamentoda iki partiydik, CHP ve AK Parti. MHP barajı aşamadı. Sokaklara falan dökülmediler. Onlar da bir sonraki seçimde barajı aştılar. Diğer bağımsız girenler de parlamento içinde bir grup kurdular. Böylece parlamentoda 4 siyasi parti olmuş oldu. Bunları demokraside hazmetmemiz gerekiyor. Aşarsa ne olur, aşmazsa ne olur? Her ikisinde de hiçbir şey olmaz, çok şey olur. Çok şey olur, bir kazanımdır. Parlamentoda zaten 4 parti vardı, yine 4 parti olur. Sayıları da azdı daha çok olur veya daha az olur. Barajın altında kaldığı zaman hiçbir şey olmaz. 3 parti mi aştı, bunlar temsil edilir. Olması gereken milli iradeye saygıdır. Demek ki milli irade 3 partiye baraj aştırmış, diğerlerini barajın altında bırakmış. Olay budur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim barajı konusunu çok konuştuklarını, tartıştıklarını ifade ederek, bu konuda AK Parti'nin getirdiği teklifleri hatırlattı.

Dar bölge sistemi ile barajın tamamen kaldırılması, daraltılmış bölge ile barajın yüzde 5'e indirilmesi tekliflerinin kabul edilmediğini anlatan Erdoğan, "Yüzde 10 barajını getiren biz değiliz, bizden çok önce geldi. Bizim partimiz ortada yokken yüzde 10 barajı getirildi. Yüzde 10 barajının da ülkemize kazandırdığı çok şey var. Kazandırdığı, istikrardır, güvendir. Eğer yüzde 10 barajı olmamış olsa Türkiye bugün bir koalisyonlar ülkesi olacaktı" dedi.

Türkiye'nin koalisyon dönemlerinde kaybettiğini, tek partili dönemlerde kazandığını ifade eden Erdoğan, dünyanın bile bunu test etmeye başladığını söyledi.

Erdoğan, İtalya'da "yüzde 40'ı aşan bir partinin tek başına hükümet kurulabildiğini" belirterek, "Düşünün bizde böyle bir karar alacaksın yer yerinden oynar. Bizde yüzde 50'yi alıyorsun bunu hazmedemiyorlar" dedi.

- "Artık pazar akşamının neticesini beklememiz lazım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "seçimlerden sonra baraj konusunda bir girişiminiz olacak mı?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı olarak şu anda benim tavsiyem olur. Ama daha önce Genel Başkanı ve Başbakan olduğum partinin bu konudaki kararı, 'gelin ya yüzde 5 yapalım, daraltılmış bölge olsun veya tamamen barajı kaldıralım dar bölge olsun ama bunların ikisi de olmaz diyorsanız o zaman mevcut barajla gideriz.'

Şu anda seçimden sonra kalkıp da hangi parti ne gibi bir tavsiyede bulunur bilemem. Artık pazar akşamının neticesini beklememiz lazım. Milli irade ne gösterecek, milli iradenin gösterdiği neticeye göre de siyasi partiler yeni bir süreç için böyle bir adım atarlar mı atmazlar mı bilmiyorum. Zira bundan sonraki seçim bir daha 2019."

(Sürecek)

Haber Ara