Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Cin ve ABD'nin Guney Cin Denizi tartismasi

Cin ve ABD'nin Guney Cin Denizi tartismasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-31 13:48:17

Cin ve ABD'nin Guney Cin Denizi tartismasi
Çin, ABD'yi, donanmasına ait savaş gemisinin deniz sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle sert şekilde eleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "USS Curtis Wilbur" adlı ABD savaş gemisinin, Güney Çin Denizi'nde, Çin'in hak iddia ettiği Şişa adaları yakınında deniz sınır ihlalinde bulunduğu belirtildi.

ABD savaş gemisinin uyarılarak bölgeden uzaklaştırıldığı ifade edilen açıklamada, bu ihlalin sert şekilde kınandığı bildirildi.

Açıklamada, Çin yasalarına göre, Çin'e ait bölgesel sulara yabancı savaş gemilerinin girmeden önce Pekin yönetiminden izin alması ve ABD'nin ilgili yasalara saygı göstermesi gerektiği vurgulanarak, bölgesel barış ve istikrarın korunmasının yanı sıra karşılıklı güvenin zarar görmemesi konusunda çağrı yapıldı.

ABD donanmasına ait USS Lassen adlı savaş gemisinin, geçen yılın ekim ayında da Güney Çin Denizi'nde Spratly adaları etrafında Çin'in hak iddia ettiği sulara girmesi, iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Haber Ara