Dolar

32,2573

Euro

34,7942

Altın

2.415,45

Bist

10.267,09

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Afrika'da

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Afrika'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 23:53:34

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Afrika'da
Çin-Afrika İşbirliği Forumu Johannesburg Zirvesi'ne (FOCAC) katılmak için Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gelen Çin Halk Cumuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile bir araya geldi.

Başkent Pretoria'da yapılan resmi görüşmede ikili anlaşmalar imzalandı. Toplantı sonrasında gazetecilere konuşan Zuma, görüşmeyi Çin-Afrika Zirvesi öncesi iki ülke arasındaki "Tarihi görüşme" olarak niteledi. 5-10 yıllık stratejik işbirliği programın tartışıldığını söyleyen Zuma, söz konusu ortaklığın 2015 yılında sanayileşme, denizcilik, altyapı, insan kaynakları ve finans sahalarını kapsadığını dile getirdi.

Ekonomi ve ticari ilişkilere odaklandıklarını ifade eden Zuma, iki ülke arasında 94 milyar Rand (6,5 milyar ABD doları) değerinde anlaşmaların imzalandığına dikkati çekerek, ticaret ve yatırım hacmini artırmayı dilediklerini belirtti.

Yenilenebilir enerji kapsamında özellikle rüzgar ve güneş enerjisi, hidrogüç alanlarında Çin ile işbirliğini öngördüklerini kaydeden Zuma, Çin Devlet Başkanı Jinping ile okyanus ekonomisini canlandırmak için işbirliği olanaklarını da konuştuklarını aktardı.

"Birleşmiş Milletler çerçevesinde terörizme karşı küresel hareket gereklidir" diyen Zuma, küresel barış ve güvenlik meselelerini de konuştuklarını belirterek, liderler olarak, Nijerya, Fransa ve diğer ülkelerdeki son terör saldırlarını kınadıklarını söyledi.

- "Zirve tarihi öneme sahip"

Çin ve Afrika ilişkileri açısından çok önemli bir evreden geçtiklerini söyleyen Jinping, Johannesburg zirvesinin tarihi öneme sahip olacağını, kapsayıcı ve sürdürülebilir işbirliği için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu kaydetti.

İlki 2006'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenen FOCAC'ın ikincisi 4-5 Aralık tarihlerinde Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde gerçekleşecek.

FOCAC Johannesburg zirvesinde ticari ve diğer konularda Afrika ve Çin arasında yeni fırsatlar doğuracağı, daha ileri düzeyde kalkınmayı tetikleyeceği, altyapı, sanayileşme, yatırım, pazar erişiminin genişlemesi, tarım, bilim ve teknoloji, sağlık, eğitim ve kültürel ortaklıkları içeren konuların iki gün boyunca ele alınacağı ifade ediliyor.

FOCAC'a Afrika liderlerinin yanı sıra Afrika Birliği temsilcileri, yerel ve çok uluslu kuruluşlar da katılması bekleniyor.

Haber Ara