Dolar

32,3544

Euro

34,7650

Altın

2.401,62

Bist

10.208,65

CHP Genel Sekreteri Tekin:

CHP Genel Sekreteri Tekin:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-13 12:01:44

CHP Genel Sekreteri Tekin:
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kentsel dönüşüm kararlarını eleştirerek, "Dünya Kültür Raporu'na göre 8 bin yıllık tarihin ana vatanı olan İstanbul son yirmi yıldır ranta ve siyasi çıkarlara kurban edildi, İstanbul artık tarihin mağrur şehri değil mağdur şehridir" değerlendirmesinde bulundu.

Gürsel Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, İBB Meclisi'nden, Kartal fay hattı koruma bandı ve Kazlıçeşme'deki Yeditepe Göğüs Hastalıkları Hastanesinin yakınındaki sağlık alanının arazinin konut ve ticaret alanı olarak ranta açılmasına izin çıktığını iddia etti.

Tuzla'daki Piyade Okulu, Maltepe'deki Milli Savunma Bakanlığına ait 40 dönümlük arazi ve İstanbul'un simgelerinden Kuleli Lisesinin "rant sırasında" bulunduğunu savunan Tekin, "İstanbul'un nefes alması için sadece iki alan kalmıştı; askeri alanlar ve mezarlıklar. Askeri alanlara göz dikildiğine göre, sıra mezarlıklarda sanırım. Kutsal değerimiz olan camiler mütemadiyen ranta ve kirli emellere alet edilirken mezarlıklar da ranta açılırsa şaşırmayacağız" ifadesini kullandı.

Gürsel Tekin, İBB'nin kentsel dönüşüm projelerine de eleştirilerde bulunarak, şunları kaydetti:

"99 depremi sonrası 500 ayrı bölge kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümü için açıldı. Ancak sadece iktidar partisinin belediyelerine kentsel dönüşüm yetkisi verildi. Yarın herhangi bir deprem sonucunda, CHP, MHP ve HDP'li belediyelerin bölgelerinde can kaybı olursa, bu felaketin sorumlusu kim olacak? Türkiye bu kadar ayrıştırıldı mı? Bu mesele artık rant değil, İstanbulluların hayatları ile doğrudan ilgili hale gelmiştir."

Tekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"16 yıldır yurttaşlarımız deprem vergisi ödüyor? Nerede bu para? Maliye Bakanı Şimşek, 70 milyarı aşan deprem vergilerinin nereye harcandığı konusunda acilen hesap vermelidir. Biz söylemekten yorulduk ama onlar İstanbul'u sömürmekten, yerle bir etmekten bıkmadılar. Dünya Kültür Raporu'na göre 8 bin yıllık tarihin ana vatanı olan İstanbul son yirmi yıldır ranta ve siyasi çıkarlara kurban edildi, İstanbul artık tarihin mağrur şehri değil mağdur şehridir."

Haber Ara