Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

CHP'de genel seçim hazırlıkları

CHP'de genel seçim hazırlıkları

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-05 14:03:42

CHP'de genel seçim hazırlıkları
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, seçim günü 957 ilçede sandıkların açılmasıyla, parti üyelerinin, sonuçları oluşturdukları takip sistemine girmeye başlayacağını söyledi.

Aksünger, CHP'nin seçim hazırlıkları kapsamında yaptığı çalışmaları, düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

Partinin zemin katında oluşturulan merkezi basın mensuplarına gezdiren Aksünger, çoğu seçmenin kafasında "Acaba sağlıklı bir seçim olacak mı? Hileler yaşanacak mı?" şeklinde sorular bulunduğunu aktardı.

Seçim güvenliğine dair kendilerine çok sayıda ihbar ve başvuru geldiğini, bunları ayrım yapmadan değerlendirdiklerini bildiren Aksünger, "Parti olarak işin ciddiyetindeyiz. Aslında bu görev siyasi partilerin görevi değil, 'sandık, seçim güvenliği' gibi konular hukuk devletlerinde konuşulmaması gereken konular. Ama yaşanan kaos 6 aydır bizi bu konuda uzmanlaşmaya götürdü. Kimse hırsızlığa evet diyemez" açıklamasını yaptı.

Partide 2011 yılından beri "seçim güvenliği ve sandık sonuçları" konusunda bir çalışma bulunduğunu ifade eden Aksünger, varolan bazı aksaklıkları ise giderdiklerini anlattı.

Bir network oluşturduklarını ve bugüne kadar yüzde 80 başarı sağladıkları 6 test gerçekleştirdiklerini dile getiren Aksünger, seçim günü 957 ilçede sandıkların açılmasıyla parti üyelerinin sonuçları CHP sistemine girmeye başlayacağını söyledi. Aksünger, parti genel merkezinin zemin katında oluşturulan merkezde 60 profesyonel, 500 gönüllü ile sonuçların YSK verileriyle karşılaştırılıp, gerekli itirazların anında yapılacağını bildirdi.

Aksünger, kurdukları sistemde, partililerin girdikleri sonuçlarla, YSK sonuçları arasında fark olması durumunda ise girilen söz konusu satırın anında kırmızıya dönüşerek, itirazın da anında yapılacağını kaydetti.

- "Siber saldırı girişimleri oluyor"

Kurdukları sisteme yaklaşık bir haftadır siber saldırı girişimleri yapıldığını söyleyen Aksünger, bu saldırıları "seçim gününe hazırlık saldırıları" olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Bu saldırıları çözecek çözecek kurumun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) olduğunu savunan Aksünger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın seçim günü "Sorunların yerinde tespiti amacıyla Gölbaşı'ndaki enerji merkezinde bulunacağım" açıklamasına ise temkinli yaklaştıklarını anlattı.

Yıldız'ın öncelikle daha önce yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerini açıklaması gerektiğini belirten Aksünger, "Önce bunu söyleyin ki inanalım sorun tespit ettiğinize" dedi.

Aksünger, "Siber saldırılara ilişkin adres TİB mi?" sorusu üzerine ise "TİB'in üzerinde bir soru işareti var. Benim için bu yeni değil, CHP'ye son bir haftadır yüklü saldırılar yapılıyor. Biz kim saldırıyor bulamayız, bunu ancak BTK, TİB gibi kurumlar bulur, onların takip etmesi lazım" diye konuştu.

- "Fuat Avni meselesi bizim meselemiz değil"

Twitter'da Fuat Avni adlı kullanıcının seçime yönelik iddiaları ve CHP İstanbul İl Başkanlığı Bilişimden Sorumlu İl yönetim Kurulu Üyesi Tayfun İşbilen'in açıklamalarının sorulması üzerine ise Aksünger, söz konusu beyanların resmi açıklama olmadığı söyledi.

Kendilerine çok yerden bu tür ihbar geldiğini ve tamamını ciddiye aldıklarını belirten Aksünger, şunları kaydetti:

"Her gelen ihbarı ciddiye alıyoruz. Ama ilk ciddiye alması gereken yer, YSK'nın kendisidir. Biz şunu göremeyiz, 'AKP'nin sandık görevlileri kimlerdir, kimdir, şudur, budur' bu tür bilgiler bizde yok. Ama tabii ki biz arkadaşlarımızın hepsine, her gelen ihbara dönük söylüyoruz, hiçbirini hafife almıyoruz. Gerekli uyarıları yapıyoruz. O tür ihbarlar olduğunda örgütlerimizin hepsini tek tek uyardık, bazı konularla ilgili. Doğrudur yanlıştır, o kısım polemiktir, onu bilemiyorum, onu bilecek YSK'nın kendisidir. Ben AKP'nin sandık başı görevlileriyle ilgilenmiyordum zaten, başka partinin de ilgilenmemesi lazım. Bilemez de zaten, bunu bilecek YSK'dır. YSK'nın anlatılan konularla ilgili önlem alması gerekir. Her şeyi ciddiyetle takip etmemiz gerek. Fuat Avni meselesi bizim meselemiz değil ama sonuçta bir demokrasinin, darbe yiyeceği yerle ilgili bir iddia var ortada. Daha önceki iddialarına bakıldığında doğrulanacak şeyler de çıktı. Zaten Fuat Avni de bir tane adam değil herhalde, bence Fuat Avni ciddi bir organizasyondur. Doğrudur, yanlıştır başka bir şey ama biz kendi tedbirlerimizi almak zorundayız ki alıyoruz, o iddialar da dahil. Başta sorumlu olan YSK'nın kendisidir."

Dün birkaç yerden "Bir yüzük takılacak, o yüzükle CHP'nin veya başka partinin çıkan oyunun, gösterildikten sonra üzerine çizik atılacak" şeklinde ihbarlar aldıklarını da aktaran Erdal Aksünger, hiçbirine "olamaz" demediklerini sözlerine ekledi.

Haber Ara