Dolar

32,3812

Euro

34,7643

Altın

2.395,70

Bist

10.208,65

Cenevre'deki Suriye gorusmeleri

Cenevre'deki Suriye gorusmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-31 13:12:31

Cenevre'deki Suriye gorusmeleri
ADEM BALTA - Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HNC) ile hareket eden ve Cenevre'deki görüşmelere katılacak Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcisi Fuat Aliko, toplantılardan olumlu sonuçla döneceğine ilişkin umudu olmadığını söyledi.

ENKS temsilcisi Aliko, Suriye'deki iç savaşa çözüm bulunması amacı ile Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan görüşmelere katılmadan önce AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şu anda HNC'nin Cenevre görüşmelerine katılmasına yönelik bir baskı olduğunu dile getiren Aliko, "Çünkü farklı görüşler var. Mesela Rusya HNC'nin gücünü zayıflatmak için çaba sarf ediyor. Ancak Suriye muhalefeti bunu kabul etmiyor. Ben de ENKS adına Cenevre görüşmelerine katılacağım. Ancak bir beklentim ve olumlu bir neticeyle döneceğime ilişkin bir umudum yok" diye konuştu.

Suriye muhalefeti ile hareket eden ENKS'nin 15 Kürt partisinden oluştuğunu ve rejime muhalif isimlerle bir anlaşma imzaladıklarını anlatan Aliko, anlaşmaya göre Suriye anayasasında Kürtlerin haklarının tanınacağını kaydetti. Aliko, Kürtler ile Arapların eşit haklara sahip olmasını öngören anayasal düzenlemenin Suriye'nin birlik ve bütünlüğü içinde olacağının altını çizdi.

Aliko, "Suriye Kürtleri Cenevre'deki masada yer alıyor diyebilir miyiz?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Evet, bu durumda Kürtler Cenevre masasında yer alıyor diyebiliriz. ENKS temsilcisi olarak ben ve Mistefa Oso ile Abdulhekim Beşar da Suriye muhalefeti ekibi içinde olacak."

PYD'nin Suriye'deki politikalarını da eleştiren Aliko, şöyle konuştu:

"PYD'nin hiçbir siyaseti yok ve ne istediğini bilmiyor. Ancak PYD'nin elinde silahları var ve Suriye rejimiyle çok güçlü ilişkileri işbirliği bulunuyor. Kobani olaylarından sonra ABD de PYD'ye yardım etmeye başladı. Suriye devriminin başladığı ilk günden beri PYD'nin rejimle çok güçlü ilişkileri var. Bugün Kamışlı ve Haseki'de rejim güçleri var ve görüşmeleri devam ediyor. Rejim yetkilileri, Kamışlı'ya gelerek PYD ile görüşmeler yaptı."

PYD'nin ENKS'ye yönelik "Barzani ve Türkiye'nin etkisi ile hareket ediyor" eleştirilerini nasıl yorumladığının sorulması üzerine Aliko, "Bizim Barzani'nin etkisinde olduğumuz doğrudur. İlişkilerimiz güçlü ve iyidir. Ancak Türkiye ile bir ilişkimiz yok ve görüşmelerimiz de olmadı. Yapılması gerekenler, Suriye muhalefeti koordinasyonu içinde yapılıyor. Bizim Barzani ile ilişkilerimiz çok iyi ve güçlü ancak Türkiye ile bir görüşme ve ilişkimiz yok" ifadelerini kullandı.

- "Kürtlükle bir ilgileri yok"

Aliko, PYD'ye yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"PYD'nin hiçbir politikası yok ve Kürtlükle bir ilgileri de yok. Demokratik bir Suriye'den bahsediyor. Ancak ENKS Kürt meselesinde bir proje sunuyor ve bir davası var. Halk ENKS'ye güveniyor. PYD bizim birçok ofisimizi yaktı. Onlarca gencimizi tutuklayarak kimliklerini yaktı. Bizim siyasetimiz ile PYD'nin siyaseti birbirine çok uzak."

Kendilerinin Suriye muhalefeti ile PYD'nin ise rejimle hareket ettiğini vurgulayan Fuat Aliko, "PYD ile aramızda birkaç kez anlaşma yapıldı. Birinci ve İkinci Erbil anlaşmaları ile birlikte Dohok anlaşması gerçekleşti. İstedik ki onları kendimize doğru çekelim. Ancak PYD ulusal meseleleri gericilik olarak görüyor ve kimlik davasından vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor" diye konuştu.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmelerine katılmak üzere Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu HNC heyeti, İsviçre'nin Cenevre kentine dün akşam gelmişti. Heyetin bugün BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmesi bekleniyor.


Haber Ara